Cały rok czekamy na moment, w którym na straganach pojawią się truskawki. Słodkie, soczyste owoce to symbol polskiego lata, bez którego nie wyobrażamy sobie wakacji. Truskawki na śniadanie, deser, a nawet na kolacje w postaci sałatki – bez wątpienia sprawdzają się w każdej wersji. Kolejny weekendowy jadłospis będzie zbudowany właśnie na truskawkach. Oto pomysły na prawdziwe specjały z tych słodkich owoców.
Taka zdrowa sobota pełna truskawek!
Śniadanie: pełnoziarniste omlety bez cukru z truskawkami i borówkami
Potrzebne Ci będą:
- 2 jajka
- 2 łyżki erytrytolu reVito
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- pół szklanki obranych truskawek
- pół szklanki borówek
- pół słoiczka kremu truskawkowego Rudolfs
Białka ubij z erytrytolem na puch, następnie dodaj żółtka i mąkę. Smaż na patelni z odrobiną oleju. Podawaj posmarowane kremem truskawkowym i posypane owocami.
2 śniadanie: napój aloesowy o smaku truskawkowym + drażetki odświeżające mięta + truskawka
Obiad: kurczak w sosie truskawkowym
Potrzebujesz:
- 2 filety z kurczaka
- olej rzepakowy
- tymianek Ten Smak
- sól i pieprz
- 1 szklankę truskawek
- odrobinę octu balsamicznego Bio Naturo
- 1 łyżeczkę cukru
Kurczaka przypraw, polej olejem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C. Truskawki zagotuj, dodaj ocet i przypraw, a następnie zmiksuj na sos. Najlepiej podawaj na sałatce z rukoli i młodych warzyw.
Podwieczorek: truskawki w cukrowej otoczce
Cukierki owocowe rozpuść z odrobiną wody. Truskawki nabij na długie wykałaczki i mocz w cukrowej masie.
Kolacja: pieczona papryka z fetą i truskawkami
Potrzebne Ci będą 2 pomarańczowe papryki, pół łyżeczki ziół greckich, kilka truskawek
Paprykę przypraw, posmaruj oliwą i upiecz (200°C, 20 minut). Tak przygotowaną paprykę podawaj z pokruszoną fetą i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Słodka niedziela prezentuje się wyśmienicie!
Śniadanie: kokosowy jogurt z granolą truskawkową i truskawkami
2 śniadanie: smoothie truskawkowe + przekąska truskawkowa w czekoladzie
Obiad: Pieczona kasza jaglana z truskawkami
1 szklankę kaszy ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. 4 żółtka zmiksuj z cukrem, a następnie dodaj olej rzepakowy (około 3 łyżki). Białka ubij na puszystą pianę. Wszystko razem wymieszaj i dodaj do masy 300 g serka waniliowego. Masę podziel na 2 części, przełóż pokrojonymi w plasterki truskawkami i posyp migdałami. Teraz tylko wystarczy zapiec danie. Czas pieczenia to ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Podwieczorek: panna cotta z galaretką truskawkową
Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej Naura (250 g x2)
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki erytrytolu reVito
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 3 łyżeczki agaru
- 1 szklanka posiekanych truskawek
Mleko przelej do małego garnuszka, dodaj erytrytol oraz wanilię i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj agar i gotuj aż cały się rozpuści. Gotowy, jeszcze ciepły krem wlej do naczynia i odstaw do stężenia. Pora na galaretkę. Wykonaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko schłodzoną wylej na gotową panna cottę. Gotowy deser udekoruj truskawkami.
Kolacja: sałatka z młodych warzyw z dresingiem truskawkowym
Nowalijki świetnie komponują się z truskawkami, dlatego jak wrócisz z targu z koszem pełnym warzyw, podaj je z dresingiem truskawkowym. Zmiksuj 100 g truskawek, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu balsamicznego i przypraw solą oraz pieprzem.
Taka zdrowa lista zakupów:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura
Erytrytol reVito
Krem owocowy truskawka-czarna porzeczka BIO Rudolfs
Napój aloesowy o smaku truskawkowym Vinut
Drażetki odświeżające mięta + truskawka Dosfarm
Tymianek suszony Ten Smak
Cukierki owocowe z wit. C truskawka, wiśnia, jagoda YumEarth
Zioła greckie Ten Smak
Crunchy 4 ziarna z truskawkami Incola
Ocet balsamiczny Bio Naturo
Smoothie bananowo-truskawkowe bez dodatku cukru BobSnail
Przekąska jabłkowo-truskawkowa w mlecznej czekoladzie BobSnail
Kasza jaglana BIO Naura
Galaretka o smaku truskawkowym BIO Naura