Nasz pomysł na zielone gnocchi

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”24px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.7.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”|0px||||”]

Sycące kluseczki stały się jedną z najbardziej pożądanych potraw w polskich restauracjach! Pulchne, niewielkie kąski, oblane palonym masłem lub posypane ziołami, stały się stałym elementem smacznej i zdrowej kuchni. Sekret ich doskonałości tkwi w delikatności i miękkości. Prosta receptura sprawiła, że wielu z nas zaczęło eksperymentować z włoskim przysmakiem, dodając do ciasta dynię, pomidory lub… szpinak! My postawiliśmy na zielony akcent i dorzuciliśmy do ciasta pesto szpinakowe z nutą pietruszki. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Mamy nadzieję, że podbije również Twoje serce. Wypróbuj naszą zieloną recepturę i przekonaj się sam! 

Składniki potrzebne do wykonania soczyście zielonych gnocchi:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g pasty warzywnej SZPINAK i PIETRUSZKA Rudolfs
  • 300 – 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Jak zrobić gnocchi?

Ziemniaki zmiksuj razem z warzywną pastą szpinakową na lekkie purée. Następnie do masy dodaj jajko oraz mąkę i zacznij ugniatać. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Dodawaj mąkę do momentu aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Rękami oprószonymi mąką uformuj rulony i pokrój na kostki o grubości 2 cm. Pojedyncze kluseczki dociśnij lekko widelcem – dzięki temu powstanie charakterystyczny pasiasty wzorek.

Na koniec musisz kluseczki ugotować. W tym celu wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj partiami przez 5 minut.

Pesto jest tak pyszne, że kolejną porcję spokojnie możesz dodać również do ugotowanych, jeszcze ciepłych kluseczek.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *