Nasz pomysł na zielone gnocchi

cze 23, 2021

Sycące kluseczki stały się jedną z najbardziej pożądanych potraw w polskich restauracjach! Pulchne, niewielkie kąski, oblane palonym masłem lub posypane ziołami, stały się stałym elementem smacznej i zdrowej kuchni. Sekret ich doskonałości tkwi w delikatności i miękkości. Prosta receptura sprawiła, że wielu z nas zaczęło eksperymentować z włoskim przysmakiem, dodając do ciasta dynię, pomidory lub… szpinak! My postawiliśmy na zielony akcent i dorzuciliśmy do ciasta pesto szpinakowe z nutą pietruszki. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Mamy nadzieję, że podbije również Twoje serce. Wypróbuj naszą zieloną recepturę i przekonaj się sam! 

Składniki potrzebne do wykonania soczyście zielonych gnocchi:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g pasty warzywnej SZPINAK i PIETRUSZKA Rudolfs
  • 300 – 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Jak zrobić gnocchi?

Ziemniaki zmiksuj razem z warzywną pastą szpinakową na lekkie purée. Następnie do masy dodaj jajko oraz mąkę i zacznij ugniatać. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Dodawaj mąkę do momentu aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Rękami oprószonymi mąką uformuj rulony i pokrój na kostki o grubości 2 cm. Pojedyncze kluseczki dociśnij lekko widelcem – dzięki temu powstanie charakterystyczny pasiasty wzorek.

Na koniec musisz kluseczki ugotować. W tym celu wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj partiami przez 5 minut.

Pesto jest tak pyszne, że kolejną porcję spokojnie możesz dodać również do ugotowanych, jeszcze ciepłych kluseczek.

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...