Sycące kluseczki stały się jedną z najbardziej pożądanych potraw w polskich restauracjach! Pulchne, niewielkie kąski, oblane palonym masłem lub posypane ziołami, stały się stałym elementem smacznej i zdrowej kuchni. Sekret ich doskonałości tkwi w delikatności i miękkości. Prosta receptura sprawiła, że wielu z nas zaczęło eksperymentować z włoskim przysmakiem, dodając do ciasta dynię, pomidory lub… szpinak! My postawiliśmy na zielony akcent i dorzuciliśmy do ciasta pesto szpinakowe z nutą pietruszki. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Mamy nadzieję, że podbije również Twoje serce. Wypróbuj naszą zieloną recepturę i przekonaj się sam!
Składniki potrzebne do wykonania soczyście zielonych gnocchi:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g pasty warzywnej SZPINAK i PIETRUSZKA Rudolfs
- 300 – 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól do smaku
Jak zrobić gnocchi?
Ziemniaki zmiksuj razem z warzywną pastą szpinakową na lekkie purée. Następnie do masy dodaj jajko oraz mąkę i zacznij ugniatać. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Dodawaj mąkę do momentu aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Rękami oprószonymi mąką uformuj rulony i pokrój na kostki o grubości 2 cm. Pojedyncze kluseczki dociśnij lekko widelcem – dzięki temu powstanie charakterystyczny pasiasty wzorek.
Na koniec musisz kluseczki ugotować. W tym celu wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj partiami przez 5 minut.
Pesto jest tak pyszne, że kolejną porcję spokojnie możesz dodać również do ugotowanych, jeszcze ciepłych kluseczek.