Taki zdrowy weekend slow food

cze 25, 2021

Ten weekend poświęcimy zdrowemu trendowi, który narodził się we Włoszech i polega na celebrowaniu smaku potraw i nieśpiesznym delektowaniu się nimi. Ideą ruchu jest promowanie regionalnej, nieprzetworzonej i powstałej w tradycyjny sposób żywności. Wiesz już o czym mowa? Pora na weekend Slow food! Slow food to nic innego jak dokonywanie rozważnych wyborów, mając na uwadze zarówno własne zdrowie, jak i dobro środowiska. Idea ta zachęca do zwolnienia tempa życia i cieszenia się nim, a jak doskonale wiesz – można to robić tylko w towarzystwie smacznego i zdrowego jedzenia.

Zdrową sobotę rozpoczniemy od zieleniny!

Śniadanie: wegański omlet z groszkiem, szparagami i miętą

2 śniadanie: krówki + sok z brzozy

Obiad: kasza pęczak z kurkami

Podwieczorek: budyń o smaku malinowym

Kolacja: orkiszowe podpłomyki pełnoziarniste z gruszką, serem korycińskim i miodem

Składniki podpłomyków:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • pół szklanki wrzątku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Mąkę zalej gorącą wodą, doda sól i zacznij wyrabiać ciasto. Zagnieć je i podziel na części. Kawałki ciasta cienko rozwałkuj i obficie oprósz mąką. Placki smaż na rozgrzanej suchej patelni z obu stron.

 

Niedziela jest w naszej wersji „taka zdrowa”

Śniadanie: jaglanka z czereśniami

Do przygotowania śniadania potrzebne Ci będą:

  • pół szklanki płatków jaglanych Naura
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki pestek słonecznika Biolife
  • pół szklanki czereśni

W garnuszku umieść płatki jaglane i zalej mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu około 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, słonecznik i połówki czereśni.

2 śniadanie: koktajl z jarmużu

Zmiksuj: 1 szklankę soku jabłkowego Sok Drwala, pół szklanki poszarpanych liści jarmużu, 1 łyżeczkę miodu, 1 morelę i 1 łyżeczkę siemienia lnianego.

Obiad: Pieczona gęś z purée ziemniaczanym i buraczkami

Najlepszą gęś uzyskamy dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Czas pieczenia to 7 godzin, a temperatura – 130°C. Gęś zamarynuj w przyprawie stropolskiej Ten Smak.

Podwieczorek: śliwki w czekoladzie

Kolacja: żytni chleb na zakwasie podany z hummusem z białej fasoli i szczypiorkiem

 

Taka zdrowa lista zakupów:

Substytut jaj do omletu Cultured Foods

Cukierki krówki o smaku truskawkowym BIO Super Krówka

Sok z brzozy naturalny BIO Naturo

Kasza pęczak z kurkami Dania Babci Zosi

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura

Płatki jaglane BIO Naura

Słonecznik łuskany ekologiczny BIO BioLife

Sok z jabłek 100% naturalny tłoczony Sok Drwala

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Przyprawa staropolska Ten Smak

Śliwki w czekoladzie deserowej Doti

Hummus z fasoli Primavika

polecane

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

Rozgrzewające jesienne herbaty

Rozgrzewające jesienne herbaty

Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...