Taki zdrowy weekend slow food

cze 25, 2021

Ten weekend poświęcimy zdrowemu trendowi, który narodził się we Włoszech i polega na celebrowaniu smaku potraw i nieśpiesznym delektowaniu się nimi. Ideą ruchu jest promowanie regionalnej, nieprzetworzonej i powstałej w tradycyjny sposób żywności. Wiesz już o czym mowa? Pora na weekend Slow food! Slow food to nic innego jak dokonywanie rozważnych wyborów, mając na uwadze zarówno własne zdrowie, jak i dobro środowiska. Idea ta zachęca do zwolnienia tempa życia i cieszenia się nim, a jak doskonale wiesz – można to robić tylko w towarzystwie smacznego i zdrowego jedzenia.

Zdrową sobotę rozpoczniemy od zieleniny!

Śniadanie: wegański omlet z groszkiem, szparagami i miętą

2 śniadanie: krówki + sok z brzozy

Obiad: kasza pęczak z kurkami

Podwieczorek: budyń o smaku malinowym

Kolacja: orkiszowe podpłomyki pełnoziarniste z gruszką, serem korycińskim i miodem

Składniki podpłomyków:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • pół szklanki wrzątku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Mąkę zalej gorącą wodą, doda sól i zacznij wyrabiać ciasto. Zagnieć je i podziel na części. Kawałki ciasta cienko rozwałkuj i obficie oprósz mąką. Placki smaż na rozgrzanej suchej patelni z obu stron.

 

Niedziela jest w naszej wersji „taka zdrowa”

Śniadanie: jaglanka z czereśniami

Do przygotowania śniadania potrzebne Ci będą:

  • pół szklanki płatków jaglanych Naura
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki pestek słonecznika Biolife
  • pół szklanki czereśni

W garnuszku umieść płatki jaglane i zalej mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu około 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, słonecznik i połówki czereśni.

2 śniadanie: koktajl z jarmużu

Zmiksuj: 1 szklankę soku jabłkowego Sok Drwala, pół szklanki poszarpanych liści jarmużu, 1 łyżeczkę miodu, 1 morelę i 1 łyżeczkę siemienia lnianego.

Obiad: Pieczona gęś z purée ziemniaczanym i buraczkami

Najlepszą gęś uzyskamy dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Czas pieczenia to 7 godzin, a temperatura – 130°C. Gęś zamarynuj w przyprawie stropolskiej Ten Smak.

Podwieczorek: śliwki w czekoladzie

Kolacja: żytni chleb na zakwasie podany z hummusem z białej fasoli i szczypiorkiem

 

Taka zdrowa lista zakupów:

Substytut jaj do omletu Cultured Foods

Cukierki krówki o smaku truskawkowym BIO Super Krówka

Sok z brzozy naturalny BIO Naturo

Kasza pęczak z kurkami Dania Babci Zosi

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura

Płatki jaglane BIO Naura

Słonecznik łuskany ekologiczny BIO BioLife

Sok z jabłek 100% naturalny tłoczony Sok Drwala

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Przyprawa staropolska Ten Smak

Śliwki w czekoladzie deserowej Doti

Hummus z fasoli Primavika

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...