Ten weekend poświęcimy zdrowemu trendowi, który narodził się we Włoszech i polega na celebrowaniu smaku potraw i nieśpiesznym delektowaniu się nimi. Ideą ruchu jest promowanie regionalnej, nieprzetworzonej i powstałej w tradycyjny sposób żywności. Wiesz już o czym mowa? Pora na weekend Slow food! Slow food to nic innego jak dokonywanie rozważnych wyborów, mając na uwadze zarówno własne zdrowie, jak i dobro środowiska. Idea ta zachęca do zwolnienia tempa życia i cieszenia się nim, a jak doskonale wiesz – można to robić tylko w towarzystwie smacznego i zdrowego jedzenia.
Zdrową sobotę rozpoczniemy od zieleniny!
Śniadanie: wegański omlet z groszkiem, szparagami i miętą
2 śniadanie: krówki + sok z brzozy
Obiad: kasza pęczak z kurkami
Podwieczorek: budyń o smaku malinowym
Kolacja: orkiszowe podpłomyki pełnoziarniste z gruszką, serem korycińskim i miodem
Składniki podpłomyków:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- pół szklanki wrzątku
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
Mąkę zalej gorącą wodą, doda sól i zacznij wyrabiać ciasto. Zagnieć je i podziel na części. Kawałki ciasta cienko rozwałkuj i obficie oprósz mąką. Placki smaż na rozgrzanej suchej patelni z obu stron.
Niedziela jest w naszej wersji „taka zdrowa”
Śniadanie: jaglanka z czereśniami
Do przygotowania śniadania potrzebne Ci będą:
- pół szklanki płatków jaglanych Naura
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki pestek słonecznika Biolife
- pół szklanki czereśni
W garnuszku umieść płatki jaglane i zalej mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu około 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, słonecznik i połówki czereśni.
2 śniadanie: koktajl z jarmużu
Zmiksuj: 1 szklankę soku jabłkowego Sok Drwala, pół szklanki poszarpanych liści jarmużu, 1 łyżeczkę miodu, 1 morelę i 1 łyżeczkę siemienia lnianego.
Obiad: Pieczona gęś z purée ziemniaczanym i buraczkami
Najlepszą gęś uzyskamy dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Czas pieczenia to 7 godzin, a temperatura – 130°C. Gęś zamarynuj w przyprawie stropolskiej Ten Smak.
Podwieczorek: śliwki w czekoladzie
Kolacja: żytni chleb na zakwasie podany z hummusem z białej fasoli i szczypiorkiem
Taka zdrowa lista zakupów:
Substytut jaj do omletu Cultured Foods
Cukierki krówki o smaku truskawkowym BIO Super Krówka
Sok z brzozy naturalny BIO Naturo
Kasza pęczak z kurkami Dania Babci Zosi
Budyń o smaku malinowym BIO Naura
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura
Płatki jaglane BIO Naura
Słonecznik łuskany ekologiczny BIO BioLife
Sok z jabłek 100% naturalny tłoczony Sok Drwala
Budyń o smaku malinowym BIO Naura
Przyprawa staropolska Ten Smak
Śliwki w czekoladzie deserowej Doti
Hummus z fasoli Primavika