Taki zdrowy weekend slow food

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Ten weekend poświęcimy zdrowemu trendowi, który narodził się we Włoszech i polega na celebrowaniu smaku potraw i nieśpiesznym delektowaniu się nimi. Ideą ruchu jest promowanie regionalnej, nieprzetworzonej i powstałej w tradycyjny sposób żywności. Wiesz już o czym mowa? Pora na weekend Slow food! Slow food to nic innego jak dokonywanie rozważnych wyborów, mając na uwadze zarówno własne zdrowie, jak i dobro środowiska. Idea ta zachęca do zwolnienia tempa życia i cieszenia się nim, a jak doskonale wiesz – można to robić tylko w towarzystwie smacznego i zdrowego jedzenia.

Zdrową sobotę rozpoczniemy od zieleniny!

Śniadanie: wegański omlet z groszkiem, szparagami i miętą

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2021/06/taki-zdrowy_omlet.jpg” title_text=”omelette with asparagus and green peas on white plate” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_padding=”|98px||111px||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

2 śniadanie: krówki + sok z brzozy

Obiad: kasza pęczak z kurkami

Podwieczorek: budyń o smaku malinowym

Kolacja: orkiszowe podpłomyki pełnoziarniste z gruszką, serem korycińskim i miodem

Składniki podpłomyków:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • pół szklanki wrzątku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Mąkę zalej gorącą wodą, doda sól i zacznij wyrabiać ciasto. Zagnieć je i podziel na części. Kawałki ciasta cienko rozwałkuj i obficie oprósz mąką. Placki smaż na rozgrzanej suchej patelni z obu stron.

 

Niedziela jest w naszej wersji „taka zdrowa”

Śniadanie: jaglanka z czereśniami

Do przygotowania śniadania potrzebne Ci będą:

  • pół szklanki płatków jaglanych Naura
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki pestek słonecznika Biolife
  • pół szklanki czereśni

W garnuszku umieść płatki jaglane i zalej mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu około 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, słonecznik i połówki czereśni.

2 śniadanie: koktajl z jarmużu

Zmiksuj: 1 szklankę soku jabłkowego Sok Drwala, pół szklanki poszarpanych liści jarmużu, 1 łyżeczkę miodu, 1 morelę i 1 łyżeczkę siemienia lnianego.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” width=”60.6%”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2021/06/takiezdrowe_smothie.jpg” title_text=”Vegetable smoothie with green kale leaves on wooden table” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_padding=”|||11px||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Obiad: Pieczona gęś z purée ziemniaczanym i buraczkami

Najlepszą gęś uzyskamy dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Czas pieczenia to 7 godzin, a temperatura – 130°C. Gęś zamarynuj w przyprawie stropolskiej Ten Smak.

Podwieczorek: śliwki w czekoladzie

Kolacja: żytni chleb na zakwasie podany z hummusem z białej fasoli i szczypiorkiem

 

Taka zdrowa lista zakupów:

Substytut jaj do omletu Cultured Foods

Cukierki krówki o smaku truskawkowym BIO Super Krówka

Sok z brzozy naturalny BIO Naturo

Kasza pęczak z kurkami Dania Babci Zosi

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura

Płatki jaglane BIO Naura

Słonecznik łuskany ekologiczny BIO BioLife

Sok z jabłek 100% naturalny tłoczony Sok Drwala

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Przyprawa staropolska Ten Smak

Śliwki w czekoladzie deserowej Doti

Hummus z fasoli Primavika

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *