Przygotowując każdy przepis, zastanawiamy się, czy spotka się z Twoim zainteresowaniem, czy będziesz go chętnie stosować w swoim domowym zaciszu, aż w końcu – czy będzie Ci smakować! Co do dzisiejszej propozycji nie mamy takich watpliwości, bo serwujemy Ci przepis na pizzę! Chyba nie ma tu osoby, która nie lubi tego włoskiego klasyka. Choć najczęściej zamawiamy pizzę w restauracji, to dziś przekonamy Cię, że z łatwością możesz przygotować ją samodzielnie, a na dodatek – z lepszych i zdrowszych składników. Jako, że zawsze staramy się urozmaicać popularne potrawy, to naszą pizzę zrobimy z… kalafiora!
Składniki ciasta:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
Dodatki:
- 4 łyżki sosu Ketcha bez dodatku cukru Daryna
- pół pęczka szparagów
- połowa cukinii
- świeże zioła: mięta, bazylia, oregano
- sól i pieprz
Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami:
Posiekaj drobno kalafior – w tym celu możesz użyć blendera, a następnie lekko go podgotuj. Masę odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj do kalafiora – jajko, starty żółty ser i przyprawy. Z ciasta uformuj okrąg i wyłóż na formę przykrytą papierem do pieczenia. Ciasto podpiecz przez 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 190°C. Następnie posmaruj sosem Ketcha. Proponujemy Ci użyć gotowy sos, sprawdzony przez nas i bardzo smaczny! Dzięki niemu zaoszczędzisz czas i ułatwisz sobie gotowanie. Pora na składniki – ułóż na placku pokrojoną w plasterki cukinię oraz szparagi i piecz jeszcze przez około 15 minut. Gotową pizzę posyp solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami.