Co jeść w czasie upałów? To proste – chłodnik! Doskonale orzeźwia i regeneruje, dostarczając dawki pozytywnej energii. Jesteśmy w tym momencie roku, kiedy żar leje się z nieba, a jedyne o czym marzymy to odrobina ochłodzenia. W tym skutecznie pomóc może nam jedynie chłodnik. Tradycyjnie chłodnik przygotowuje się na bazie buraków i to one nadają mu charakterystyczny, różowy, wręcz fluorescencyjny kolor. Nie ma mowy o gotowaniu buraków w taką pogodę! Skąd w takim razie wziąć buraki? Z odsieczą przybywa Naura i podrzuca nam naturalny sok w 100% z buraków!
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek kopru
- pół pęczka szczypiorku
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 1 szklanka soku z buraka Naura
- sól i pieprz
Rzodkiewki, ogórek i awokado pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj i dodaj do warzyw. Całość zalej jogurtem i sokiem z buraków. Na koniec przypraw tak, żeby Ci smakowało! Chłodnik świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanego na twardo jajka.
Zdrowa wskazówka!
Brakuje Ci w chłodniku szczypty słodkości i zastanawiasz się co dodać, żeby nadać mu wyrazistości? Dorzuć maliny! Podkręcą smak i jeszcze bardziej wzbogacą wartość odżywczą naszej zupy.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
