Chłodnik w 5 minut!

lip 9, 2021

Co jeść w czasie upałów? To proste – chłodnik! Doskonale orzeźwia i regeneruje, dostarczając dawki pozytywnej energii. Jesteśmy w tym momencie roku, kiedy żar leje się z nieba, a jedyne o czym marzymy to odrobina ochłodzenia. W tym skutecznie pomóc może nam jedynie chłodnik. Tradycyjnie chłodnik przygotowuje się na bazie buraków i to one nadają mu charakterystyczny, różowy, wręcz fluorescencyjny kolor. Nie ma mowy o gotowaniu buraków w taką pogodę! Skąd w takim razie wziąć buraki? Z odsieczą przybywa Naura i podrzuca nam naturalny sok w 100% z buraków!

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka soku z buraka Naura
  • sól i pieprz

Rzodkiewki, ogórek i awokado pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj i dodaj do warzyw. Całość zalej jogurtem i sokiem z buraków. Na koniec przypraw tak, żeby Ci smakowało! Chłodnik świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanego na twardo jajka.

Zdrowa wskazówka!

Brakuje Ci w chłodniku szczypty słodkości i zastanawiasz się co dodać, żeby nadać mu wyrazistości? Dorzuć maliny! Podkręcą smak i jeszcze bardziej wzbogacą wartość odżywczą naszej zupy.

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...