Co jeść w czasie upałów? To proste – chłodnik! Doskonale orzeźwia i regeneruje, dostarczając dawki pozytywnej energii. Jesteśmy w tym momencie roku, kiedy żar leje się z nieba, a jedyne o czym marzymy to odrobina ochłodzenia. W tym skutecznie pomóc może nam jedynie chłodnik. Tradycyjnie chłodnik przygotowuje się na bazie buraków i to one nadają mu charakterystyczny, różowy, wręcz fluorescencyjny kolor. Nie ma mowy o gotowaniu buraków w taką pogodę! Skąd w takim razie wziąć buraki? Z odsieczą przybywa Naura i podrzuca nam naturalny sok w 100% z buraków!
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek kopru
- pół pęczka szczypiorku
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 1 szklanka soku z buraka Naura
- sól i pieprz
Rzodkiewki, ogórek i awokado pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj i dodaj do warzyw. Całość zalej jogurtem i sokiem z buraków. Na koniec przypraw tak, żeby Ci smakowało! Chłodnik świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanego na twardo jajka.
Zdrowa wskazówka!
Brakuje Ci w chłodniku szczypty słodkości i zastanawiasz się co dodać, żeby nadać mu wyrazistości? Dorzuć maliny! Podkręcą smak i jeszcze bardziej wzbogacą wartość odżywczą naszej zupy.