W ostatnim czasie z uwagi na długo wyczekiwane wakacje, chcemy przybliżyć Wam kuchnie świata, a szczególnie z miejsc najchętniej odwiedzanych przez turystów. Nasze weekendowe jadłospisy są dedykowane szczególnie tym, którzy ze względu natłok obowiązków nie mogą wyjechać na zagraniczną wycieczkę. Pokażemy Ci jak z naszych produktów stworzyć pyszne dania niczym nieodbiegające od tych dostępnych w wakacyjnych kurortach na całym świecie. Poznaliście już najpopularniejsze dania, pochodzące z Italii, więc dziś pora na Grecję!
Zdrową sobotę zaczniemy od tradycyjnych greckich fig!
Śniadanie: granola podawana z gęstym, greckim jogurtem, świeżymi figami i miodem
2 śniadanie: wafle kukurydziane z pastą słonecznikową z pomidorami i bazylią
Obiad: makaron w kremowym sosie pomidorowym
Podwieczorek: żółty koktajl z wodą aloesową
Przepis na ten energetyczny napój znajdziesz w jednym z naszych ostatnich wpisów.

Kolacja: szparagi w cieście filo
Ciasto posmaruj oliwą z oliwek, posyp parmezanem i owiń nim szparagi! Piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Jesteśmy pewni, że ten przepis Cię zachwyci!
Niedzielę spędzimy przy grillu!
Śniadanie: Gofry z figami, kremowym serkiem i wiśniami

2 śniadanie: baton orzechowy z migdałami, żurawiną i dynią
Obiad suwlaki: i tzatziki
Składniki na marynatę do suwlaków:
- skórka i sok z 2 cytryn
- 4 ząbki posiekane czosnku
- 200 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- świeże zioła: tymianek, mięta, oregano
- sól i pieprz
Zamarynujemy w niej karkówkę! Potrzebujesz około pół kilograma mięsa.
Składniki marynaty wymieszaj i zanurz w niej karkówkę. Odstaw na godzinę, a po tym czasie kawałki karkówki nabijaj na patyczki do szaszłyków i grilluj do uzyskania pożądanej miękkości.
Tzatziki zrobisz mieszając jogurt grecki ze startym ogórkiem, kilkoma ząbkami roztartego czosnku i aromatycznymi ziołami do tzatzików Ten Smak.
Podwieczorek: ciasto czekoladowe z kaszą jaglaną
Wykonasz go według wskazówek dostępnych tutaj. Ciasto czekoladowe sprawdzi się idealnie podczas greckiego grilla w ogrodzie!
Kolacja: grecka sałatka pachnąca ziołami
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:
- 2 pomidory
- 4 zielone ogórki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek El Godo
- 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
- 4 łyżeczki suszonych ziół greckich Ten Smak
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo zmielony pieprz
Taka zdrowa lista zakupów:
Granola czekoladowa z malinami OneDayMore
Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura
Pasta słonecznikowa z pomidorami i bazylią Primavika
Makaron w kremowym sosie pomidorowym Dania Babci Zosi
Napój aloesowy o smaku mango Vinut
Gofry chrupiące na słodko lub słono BIO 8 porcji Zdrowo Namieszane
Baton orzechowy z migdałami, żurawiną i dynią Feel FIT
Przyprawa tzatziki Ten Smak
Kasza jaglana BIO Naura
Oliwki czarne bez pestek El Godo
Zioła greckie Ten Smak