Włoski smak zamknięty w butelce passaty

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.15″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.15″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]

Smaki Włoch bardzo łatwo jest przenieść do dowolnego regionu świata – a to dlatego, że składniki używane do przygotowania potraw we włoskim stylu są bardzo proste i powszechnie dostępne. Dzisiaj proponujemy lasagne na bazie passaty. Nawet poza sezonem na świeże pomidory można poczuć ich aromat i głęboki, wyrazisty smak. Sos w 100% z pomidorów, zamknięty w szklanej butelce, znacznie ułatwi przygotowanie posiłku.

Składniki (6-8 porcji)

  • 15 płatów makaronu lasagne
  • 150 g tartego parmezanu/grana padano
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • po łyżeczce bazylii i oregano

Sos boloński:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
  • 400 g Sosu pomidorowego passata BIO Naura

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotuj sos boloński: na oliwie, w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę. Obsmaż, następnie przesuń na bok garnka i partiami wykładaj mięso: włóż 1/3 mięsa i obsmażaj mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszaj z warzywami, przesuń na bok, powtórz z resztą mięsa. Wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotuj i dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przykryj i gotuj na małym ogniu od 30 min do 2 godzin (jeśli mamy czas). Od czasu do czasu zamieszaj.

Przygotuj sos beszame​lowy: w średnim garnku dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewaj mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw z ognia, dopraw solą i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzej do 180 °C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj żaroodporną prostokątną formę. Wysmaruj ją masłem, wlej i rozprowadź po dnie ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na płatach lasagne rozprowadź warstwę sosu bolońskiego, następnie polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Powtórz jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika i piecz 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).

Wskazówka kulinarna!

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 5 minut przed porcjowaniem – ułatwi to krojenie lasagne na kawałki.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *