Smaki Włoch bardzo łatwo jest przenieść do dowolnego regionu świata – a to dlatego, że składniki używane do przygotowania potraw we włoskim stylu są bardzo proste i powszechnie dostępne. Dzisiaj proponujemy lasagne na bazie passaty. Nawet poza sezonem na świeże pomidory można poczuć ich aromat i głęboki, wyrazisty smak. Sos w 100% z pomidorów, zamknięty w szklanej butelce, znacznie ułatwi przygotowanie posiłku.
Składniki (6-8 porcji)
- 15 płatów makaronu lasagne
- 150 g tartego parmezanu/grana padano
- po szczypcie soli i pieprzu
- po łyżeczce bazylii i oregano
Sos boloński:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 600 g mielonego mięsa z indyka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
- 400 g Sosu pomidorowego passata BIO Naura
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 650 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotuj sos boloński: na oliwie, w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę. Obsmaż, następnie przesuń na bok garnka i partiami wykładaj mięso: włóż 1/3 mięsa i obsmażaj mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszaj z warzywami, przesuń na bok, powtórz z resztą mięsa. Wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotuj i dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przykryj i gotuj na małym ogniu od 30 min do 2 godzin (jeśli mamy czas). Od czasu do czasu zamieszaj.
Przygotuj sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewaj mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw z ognia, dopraw solą i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzej do 180 °C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj żaroodporną prostokątną formę. Wysmaruj ją masłem, wlej i rozprowadź po dnie ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na płatach lasagne rozprowadź warstwę sosu bolońskiego, następnie polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Powtórz jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika i piecz 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).
Wskazówka kulinarna!
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 5 minut przed porcjowaniem – ułatwi to krojenie lasagne na kawałki.