Włoski smak zamknięty w butelce passaty

kw. 8, 2022

Smaki Włoch bardzo łatwo jest przenieść do dowolnego regionu świata – a to dlatego, że składniki używane do przygotowania potraw we włoskim stylu są bardzo proste i powszechnie dostępne. Dzisiaj proponujemy lasagne na bazie passaty. Nawet poza sezonem na świeże pomidory można poczuć ich aromat i głęboki, wyrazisty smak. Sos w 100% z pomidorów, zamknięty w szklanej butelce, znacznie ułatwi przygotowanie posiłku.

Składniki (6-8 porcji)

  • 15 płatów makaronu lasagne
  • 150 g tartego parmezanu/grana padano
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • po łyżeczce bazylii i oregano

Sos boloński:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
  • 400 g Sosu pomidorowego passata BIO Naura

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotuj sos boloński: na oliwie, w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę. Obsmaż, następnie przesuń na bok garnka i partiami wykładaj mięso: włóż 1/3 mięsa i obsmażaj mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszaj z warzywami, przesuń na bok, powtórz z resztą mięsa. Wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotuj i dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przykryj i gotuj na małym ogniu od 30 min do 2 godzin (jeśli mamy czas). Od czasu do czasu zamieszaj.

Przygotuj sos beszame​lowy: w średnim garnku dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewaj mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw z ognia, dopraw solą i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzej do 180 °C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj żaroodporną prostokątną formę. Wysmaruj ją masłem, wlej i rozprowadź po dnie ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na płatach lasagne rozprowadź warstwę sosu bolońskiego, następnie polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Powtórz jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika i piecz 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).

Wskazówka kulinarna!

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 5 minut przed porcjowaniem – ułatwi to krojenie lasagne na kawałki.

polecane

Vege lody dla małych Smakoszy

Vege lody dla małych Smakoszy

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...