RED VELVET MUFFIN
Obok tradycyjnych mazurków i babek wielkanocnych proponujemy ciekawą odmianą od blach serników i szarlotek będą muffiny. I to jakie – czerwone z dodatkiem ekologicznego soku z buraka. Dodatkowo nasza wersja będzie bezglutenowa oraz bez dodatku cukru.
Składniki na 12 babeczek:
- 1 duże jajko
- 1 szklanka ksylitolu reVito
- pół szklanki oleju
- 100 ml soku z buraka Naura
- 3/4 szklanki mleka lub kefiru
- 2 szklanki mixu bezglutenowego do ciast Balviten
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!
FIT MAZUREK
Mazurek, czyli ciasto, bez którego Wielkanoc nie byłaby taka sama! Pieczenie i dekorowanie w gronie rodzinnym, to część świątecznej tradycji. Nasza propozycja jest w 100% roślinna, nie zawiera jajek, mleka, ani masła, co sprawia, że tym smakołykiem mogą cieszyć się również weganie.
Ciasto, składniki:
- 350 g mixu do ciast bezglutenowych Balviten
- 100 g ksylitolu ReVito
- 200 g oleju kokosowego
- 1 miarka zamiennika roślinnego jajek Veegs Cultured Foods
Masa orzechowa, składniki:
- 250 mleka kokosowego
- pól szklanki ksylitolu ReVito
- 1 szklanka masła orzechowego Primavika
- szczypta soli
Do dekoracji polecamy ekologiczne bakalie Biolife: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawinę, morele i rodzynki.
Składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć, a następnie wyłóż na formę do tarty. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 20 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym celu zagotuj mleko kokosowe, a następnie dodaj masło orzechowe oraz pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż masa zgęstnieje. Gotowy krem wylej na upieczone wcześniej ciasto i udekoruj bakaliami, tak aby powstał fantazyjny wielkanocny wzór.
WEGAŃSKI SERNIK JAGLANY Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ
Kolejna nasza propozycja również jest w 100% wegańska. Zastanawiasz się jakim cudem sernik może być roślinny? Jest to możliwe jeżeli tradycyjny twaróg zastąpisz kaszą jaglaną! Ciasto na bazie kaszy, to bardzo zdrowa propozycja pełna składników odżywczych. Galaretka, którą użyliśmy w przepisie również jest wegańska, gdyż żeluje dzięki agarowi, a nie żelatynie.
Do przygotowania tego świątecznego deseru potrzebujesz:
- 100 g kruchych, wegańskich ciasteczek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklankę orzechów nerkowca Biolife
- 200 g kaszy jaglanej Naura
- 900 ml mleka sojowego Bio Zen
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 100 ml syropu klonowego
- 2 galaretki truskawkowe z agarem Naura
Ciasteczka zmiksuj za pomocą blendera razem z roztopionym olejem kokosowym. Pokruszony spód wysyp na tortownicę i dociśnij, a następnie odstaw do lodówki. Orzechy, wcześniej zalane szklanką ciepłej wody, pozostaw do namoczenia na godzinę. Kaszę jaglaną ugotuj w mleku roślinnym, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodaj do kaszy nerkowce, sok z cytryny oraz syrop klonowy i zmiksuj na wysokich obrotach. Masę wyłóż na kruchy spód i zalej galaretką truskawkową, którą wykonasz według instrukcji na opakowaniu.
WIELKANOCNA BABKA MARCHEWKOWA
Co zrobić, żeby nasza tradycyjna babka wielkanocna była zdrowa? Są na to dwa sposoby. Po pierwsze zamień białą mąkę na wersję razową. Ma ona znacznie więcej błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Kolejna wskazówka – dodaj marchewkę! Sprawi, że ciasto będzie wilgotne i pełne β-karotenu, prowitaminy A i silnego antyoksydantu. Poza tym dodanie marchewki sprawi, że wielkanocny króliczek będzie zachwycony!
Do przygotowania marchewkowej babki potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 Naura
- 1 szklankę ksylitolu ReVito
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 duże jajko
- 1 szklankę mleka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Jajko ubij z ksylitolem za pomocą miksera. Następnie dodaj do masy mleko oraz olej i kontynuuj ubijanie. Pozostałe składniki wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy ciągle miksując. Powstałą masę przelej do formy i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
PEŁNOZIARNISTY KEKS Z BAKALIAMI
Keks to ciasto podobne do babki z tą różnicą, że przepełnione jest bakaliami! Orzechy, suszone owoce i skórka pomarańczy sprawią, że ciasto będzie słodkie i bardzo odżywcze. Dodatkowo zamieniliśmy tradycyjną mąkę na orkiszową, w dodatku pełnoziarnistą.
Do przygotowania świątecznego keksa potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- 5 jajek
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklankę oleju rzepakowego
- 1 szklankę ksylitolu ReVito
- 2 łyżki tartej skórki z pomarańczy
- 300 g bakalii Biolife – orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek, żurawiny i moreli
Żółtka zmiksuj z ksylitolem, a następnie wlej olej i kontynuuj ubijanie. Do masy dodaj przesianą mąkę wraz z sodą oraz posiekane bakalie, a na koniec ubite białka, które nadadzą keksowi puszystość. Powstałe ciasto przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 1 godzinę.
Szukasz pomysłu na tradycyjne dania wielkanocne ale w zdrowej i smacznej wersji? Mamy na to odpowiedź! Zajrzyj tutaj a przekonasz się jakie to proste. Smacznego!