Zalety picia napojów aloesowych

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.15″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.15″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]

Aloes, wykorzystywany jako składnik napojów, przyczynia się do wzrostu wartości odżywczej produktu, podwyższa jego atrakcyjność sensoryczną, wspiera odporność oraz wspomaga trawienie. Swoje prozdrowotne właściwości aloes zawdzięcza bogatemu składowi chemicznemu zawartemu w liściach, w tym zawartości związków biologicznie aktywnych.

Skład aloesu uzależniony jest od kilku czynników, m.in.:

  • rodzaju i warunków prowadzonej uprawy,
  • pory zbioru – najodpowiedniejszym ze względu na plony liścia jest lipiec,
  • klimatu – jest tropikalną i subtropikalną rośliną, szeroko rozpowszechnioną w południowej części Ameryki Północnej oraz rejonie Morza Karaibskiego, ale obecnie możemy go spotkać również na Kaukazie i Barbadosie, w Indiach, Indonezji oraz Australii,
  • położenia liści na łodydze,
  • gatunku aloesu – najbardziej znane i cenione są Aloë vera/ Aloë barbadensis (zwyczajny), Aloë arboresces (drzewiasty) oraz Aloë ferox (kolczasty),
  • metody pozyskiwania liści – ze względu na nietrwałość tkanki, liście aloesu po ścięciu powinny jak najszybciej trafić do miejsca przetwarzania.

Zalety picia napojów aloesowych można by wymieniać bez końca. Najważniejsza jest zawartość aloesu w produkcie – im wyższa, tym więcej wartościowych składników dostarczymy do organizmu. W napoju aloesowym reVito znajdziemy aż 55% czystego aloesu, co jest sporą ilością w porównaniu do innych dostępnych na rynku produktów. Wśród substancji biologicznie czynnych aloes wykazuje wysokie stężenia polisacharydów będących głównymi składnikami substancji śluzowych, przyczyniających się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz wpływających pozytywnie na układ odpornościowy człowieka. Istotnymi dla organizmu ludzkiego są również glikoproteiny – z aloesu wyizolowano glikoproteinę o nazwie alprogen, posiadającą właściwości przeciwuczuleniowe. Liście aloesu zawierają różne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i należy dostarczać je z produktów spożywczych. Aloes zawiera także składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, mangan, magnez i wapń, a także, kwas salicylowy (o działaniu przeciwbólowym) i β-sitosterol (o działaniu przeciwzapalnym).

Z ustaleń amerykańskiej Agencji Żywności i Leków wynika, że aloes jest dopuszczony do bezpośredniego spożycia przez człowieka i traktowany jako substancja naturalna. Od dłuższego czasu na rynku spożywczym obserwuje się wzrost zainteresowania produktami wzbogacanymi aloesem w różnej formie – coraz częściej na sklepowych półkach można dostrzec soki, jogurty, herbaty, żele, miąższe, batony czy napoje. Kontrolę nad jakością i bezpieczeństwem produktów aloesowych sprawuje Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloesu, która nadaje certyfikaty jakości zarówno produktom, jak i producentom.

Napoje aloesowe mają naturalne, orzeźwiające i nawadniające właściwości. Istotną zaletą jest również to, że napoje reVito nie zawierają dodatku cukru, który został zastąpiony sokiem jabłkowym i niewielką ilością fruktozy. Ci z Was, którzy mają ochotę spróbować napojów aloesowych w różnych wariantach smakowych, mogą wybrać te z dodatkiem nasion chia, z cytryną i matchą, z młodym jęczmieniem czy też z kolagenem. Plusem jest również to, że wszystkie napoje są źródłem antyoksydacyjnej witaminy C, korzystnie wpływającej na wygląd skóry.

    [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *