Zaczęło się! Majówka, czyli ogólnopolski miesiąc grillowania, właśnie się zaczęła. Wegetarianie, a szczególnie weganie, jak co sezon słyszą te same pytanie: „Jest na stole coś dla ciebie, skoro nie jesz mięsa?”. No właśnie, co na ruszt mogą wrzucić wegetarianie? Coraz więcej osób odchodzi od tradycyjnego grillowania i zamiast kaszanek, boczku, krwistych steków i spieczonej kiełbasy na ruszt kładzie warzywa i tofu. Do tego warto dorzucić dobrej jakości pieczywo, sałatki ze świeżych warzyw i aromatyczne sosy, które podkreślą smak dań.
Dwa główne składniki poniższych przepisów to tofu i ostry sos pomidorowy na grilla Daryna. Tofu to produkt pochodzący z Chin. Soja, z której produkowane jest tofu Naura, nie jest modyfikowana genetycznie. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, najważniejszego składnika budulcowego naszego organizmu. Dzięki specjalnie skomponowanej marynacie tofu nabiera niepowtarzalnego smaku.
Sos Hot Grill Daryna, jak już zostało wspomniane, powstaje na bazie dojrzewających w słońcu pomidorów. Inne warzywa będące składnikami sosu to słodka papryka, cebula, czosnek, koperek i pietruszka. Sos Daryny Hot Grill będzie idealnym dodatkiem do potraw przyrządzanych na ruszcie, zarówno tych mięsnych, jak i roślinnych. Warto podkreślić, że Hot Grill powstaje bez dodatku cukru, a balans słodyczy uzyskiwany jest poprzez dodatek stewii.
Zachęceni? No to majówkę czas zacząć!
Ziemniaki pieczone z tofu
Składniki (4 porcje):
- 1 kostka tofu marynowanego Naura
- 8 średnich młodych ziemniaków
- olej rzepakowy
- majeranek
- sól i pieprz
- sos Hot Grill bez dodatku cukru Daryna
Tofu pokroić w kwadratowe plastry, ziemniaki dokładnie umyć i nakroić trójkątne kieszonki. Nakładać w nacięcia plastry tofu wraz z marynatą. Napełnione ziemniaki z wierzchu posypać przyprawami. Smarować olejem przy użyciu pędzelka, zawijać pojedynczo w folię aluminiową i piec przez około 1–1,5 godziny na grillu, obracając co 10–15 minut. Po upieczeniu odwinąć z folii, położyć na talerzu i podać z sosem Hot Grill bez dodatku cukru Daryna.
Wegetariańskie szaszłyki z miodowo – musztardowym tofu
Składniki (kilkanaście sztuk):
- 2 opakowania tofu wędzonego Naura
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- kilka pomidorów koktajlowych
- olej rzepakowy
- sól
Marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- po szczypcie soli i pieprzu
Dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksować wszystkie składniki marynaty. Tofu wędzone pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i zostawić w lodówce w szklanym lub plastikowym pojemniku. W dniu grillowania warzywa pokroić w duże kawałki (pomidorki można zostawić w całości), delikatnie natrzeć olejem i oprószyć solą, nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu. Grillować z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie. Gotowe szaszłyki podać z sosem Hot Grill bez dodatku cukru Daryna.