Zalety picia napojów aloesowych

kwi 25, 2022

Aloes, wykorzystywany jako składnik napojów, przyczynia się do wzrostu wartości odżywczej produktu, podwyższa jego atrakcyjność sensoryczną, wspiera odporność oraz wspomaga trawienie. Swoje prozdrowotne właściwości aloes zawdzięcza bogatemu składowi chemicznemu zawartemu w liściach, w tym zawartości związków biologicznie aktywnych.

Skład aloesu uzależniony jest od kilku czynników, m.in.:

  • rodzaju i warunków prowadzonej uprawy,
  • pory zbioru – najodpowiedniejszym ze względu na plony liścia jest lipiec,
  • klimatu – jest tropikalną i subtropikalną rośliną, szeroko rozpowszechnioną w południowej części Ameryki Północnej oraz rejonie Morza Karaibskiego, ale obecnie możemy go spotkać również na Kaukazie i Barbadosie, w Indiach, Indonezji oraz Australii,
  • położenia liści na łodydze,
  • gatunku aloesu – najbardziej znane i cenione są Aloë vera/ Aloë barbadensis (zwyczajny), Aloë arboresces (drzewiasty) oraz Aloë ferox (kolczasty),
  • metody pozyskiwania liści – ze względu na nietrwałość tkanki, liście aloesu po ścięciu powinny jak najszybciej trafić do miejsca przetwarzania.

Zalety picia napojów aloesowych można by wymieniać bez końca. Najważniejsza jest zawartość aloesu w produkcie – im wyższa, tym więcej wartościowych składników dostarczymy do organizmu. W napoju aloesowym reVito znajdziemy aż 55% czystego aloesu, co jest sporą ilością w porównaniu do innych dostępnych na rynku produktów. Wśród substancji biologicznie czynnych aloes wykazuje wysokie stężenia polisacharydów będących głównymi składnikami substancji śluzowych, przyczyniających się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz wpływających pozytywnie na układ odpornościowy człowieka. Istotnymi dla organizmu ludzkiego są również glikoproteiny – z aloesu wyizolowano glikoproteinę o nazwie alprogen, posiadającą właściwości przeciwuczuleniowe. Liście aloesu zawierają różne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i należy dostarczać je z produktów spożywczych. Aloes zawiera także składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, mangan, magnez i wapń, a także, kwas salicylowy (o działaniu przeciwbólowym) i β-sitosterol (o działaniu przeciwzapalnym).

Z ustaleń amerykańskiej Agencji Żywności i Leków wynika, że aloes jest dopuszczony do bezpośredniego spożycia przez człowieka i traktowany jako substancja naturalna. Od dłuższego czasu na rynku spożywczym obserwuje się wzrost zainteresowania produktami wzbogacanymi aloesem w różnej formie – coraz częściej na sklepowych półkach można dostrzec soki, jogurty, herbaty, żele, miąższe, batony czy napoje. Kontrolę nad jakością i bezpieczeństwem produktów aloesowych sprawuje Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloesu, która nadaje certyfikaty jakości zarówno produktom, jak i producentom.

Napoje aloesowe mają naturalne, orzeźwiające i nawadniające właściwości. Istotną zaletą jest również to, że napoje reVito nie zawierają dodatku cukru, który został zastąpiony sokiem jabłkowym i niewielką ilością fruktozy. Ci z Was, którzy mają ochotę spróbować napojów aloesowych w różnych wariantach smakowych, mogą wybrać te z dodatkiem nasion chia, z cytryną i matchą, z młodym jęczmieniem czy też z kolagenem. Plusem jest również to, że wszystkie napoje są źródłem antyoksydacyjnej witaminy C, korzystnie wpływającej na wygląd skóry.

    polecane

    5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

    5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

    Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

    Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

    Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

    Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

    Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

    Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

    Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...