Dlaczego warto pić wodę kokosową?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.15″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.15″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]

Woda kokosowa, inaczej sok z kokosa, to płyn bogaty w elektrolity znajdujący się we wnętrzu orzecha kokosowego. W 1998 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) uznała wodę kokosową za napój izotoniczny, dlatego coraz częściej sięgają po nią także sportowcy. Woda kokosowa jest niskokaloryczna, zawiera średnio 19-27 kcal/100 ml produktu. Na korzyść wody kokosowej Co&Co przemawia również fakt, że nie zawiera ona dodatku cukru, a jedynie ten naturalnie występujący w owocach.  Niezaprzeczalną zaletą wody kokosowej, względem izotoników sprzedawanych w sklepie, jest jej naturalny skład, w tym brak sztucznych dodatków w składzie.

Z wody kokosowej można przygotować odżywcze i orzeźiwające koktajle. Oto przepisy na trzy z nich z użyciem wody kokosowej CO&CO gazowanej i niegazowanej.

Milkshake z bananem

    • 250 ml napoju kokosowego
    • 150 ml wody kokosowej niegazowanej CO&CO
    • 1 banan
    • łyżeczka miodu
    • kilka ziaren z laski wanilii
    • garść kostek lodu

Banany obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Dolewamy mleko i wodę kokosową. Dodajemy miód, kostki lodu oraz wanilię. Intensywnie blendujemy na najwyższych obrotach przez kilkadziesiąt sekund. Gotowy przelewamy do szklanek i podajemy.

Zielony koktajl

  • 200 ml wody kokosowej gazowanej CO&CO
  • 1 garść jarmużu
  • 1 garść szpinaku baby
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny

Jarmuż blanszujemy – przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą, odcedzamy i odcinamy twarde końce. Do blendera wrzucamy jarmuż, szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Zalewamy wodą kokosową, dodajemy miód i odrobinę soku z limonki/cytryny – wszystko razem dokładnie blendujemy. Podajemy mocno schłodzone.

Owocowe smoothie z wodą kokosową

  • 100 ml wody kokosowej niegazowanej CO&CO
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • ½ mango
  • 150 g truskawek
  • garść kostek lodu

Do misy blendera dodajemy odszypułkowane i wypłukane truskawki, obrane i pokrojone na mniejsze cząstki mango, wodę kokosową, jogurt naturalny i lód. Dokładnie miksujemy i rozlewamy do szklanek.

    [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *