Woda kokosowa, inaczej sok z kokosa, to płyn bogaty w elektrolity znajdujący się we wnętrzu orzecha kokosowego. W 1998 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) uznała wodę kokosową za napój izotoniczny, dlatego coraz częściej sięgają po nią także sportowcy. Woda kokosowa jest niskokaloryczna, zawiera średnio 19-27 kcal/100 ml produktu. Na korzyść wody kokosowej Co&Co przemawia również fakt, że nie zawiera ona dodatku cukru, a jedynie ten naturalnie występujący w owocach. Niezaprzeczalną zaletą wody kokosowej, względem izotoników sprzedawanych w sklepie, jest jej naturalny skład, w tym brak sztucznych dodatków w składzie.
Z wody kokosowej można przygotować odżywcze i orzeźiwające koktajle. Oto przepisy na trzy z nich z użyciem wody kokosowej CO&CO gazowanej i niegazowanej.
Milkshake z bananem
- 250 ml napoju kokosowego
- 150 ml wody kokosowej niegazowanej CO&CO
- 1 banan
- łyżeczka miodu
- kilka ziaren z laski wanilii
- garść kostek lodu
Banany obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Dolewamy mleko i wodę kokosową. Dodajemy miód, kostki lodu oraz wanilię. Intensywnie blendujemy na najwyższych obrotach przez kilkadziesiąt sekund. Gotowy przelewamy do szklanek i podajemy.
Zielony koktajl
- 200 ml wody kokosowej gazowanej CO&CO
- 1 garść jarmużu
- 1 garść szpinaku baby
- 1 jabłko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny
Jarmuż blanszujemy – przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą, odcedzamy i odcinamy twarde końce. Do blendera wrzucamy jarmuż, szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Zalewamy wodą kokosową, dodajemy miód i odrobinę soku z limonki/cytryny – wszystko razem dokładnie blendujemy. Podajemy mocno schłodzone.
Owocowe smoothie z wodą kokosową
- 100 ml wody kokosowej niegazowanej CO&CO
- 100 g jogurtu naturalnego
- ½ mango
- 150 g truskawek
- garść kostek lodu
Do misy blendera dodajemy odszypułkowane i wypłukane truskawki, obrane i pokrojone na mniejsze cząstki mango, wodę kokosową, jogurt naturalny i lód. Dokładnie miksujemy i rozlewamy do szklanek.