Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla roślinożerców, gdyż zawierają białko o puli aminokwasów zbliżonej do białka pochodzenia zwierzęcego. Co zrobić, żeby posiłki na bazie strączków były zdrowe, pyszne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu? Z pomocą przychodzi Naura, której strączkowe produkty są gotowe do spożycia, zamknięte w wygodnych puszkach oraz co bardzo ważne oparte na wyjątkowej recepturze bez użycia soli!
Dziś prezentujemy 2 sposoby na ugryzienie ekologicznej ciecierzycy w zalewie – na słono i słodko!
- BUDDHA BOWL – super miska pełna zdrowia
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 batat
- ½ szklanki posiekanych migdałów lub dyni
- 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
- garść pomidorków koktajlowych
- ogórek
- ½ opakowania kiełków słonecznika
- przyprawy: sól i pieprz, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy extra
- 4 łyżki posiekanej kolendry lub innych ziół.
SOS: 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżka sosu sojowego, wyciśnięty sok z 1 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Komosę opłukać, zalać wodą 2 cm ponad poziom ziaren, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Odparować pozostałą wodę.
- Bataty umyć, obrać, pokroić w plastry, doprawić połową przypraw w połączeniu z oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Dodać do batatów równomiernie rozkładając ją ich wierzchu, posypać resztą przypraw i skropić oliwą – całość piec kolejne 5 minut.
- Orzechy pokroić i podprażyć na patelni. Pomidorki przekroić na pół a ogórka w cienkie słupki – nasza wskazówka, najlepiej użyć małych gruntowych.
- Wszystkie składniki ułożyć obok siebie na talerzu: komosę, bataty, ciecierzycę, pomidorki, ogórek, orzechy, kiełki słonecznika.
- Łączymy wszystkie składniki sosu, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę dobroci polewamy sosoem i dodajemy kolendrę. Smacznego!

- CIASTECZKA Z CIECIERZYCY Z MASŁEM ORZECHOWYM:
Składniki:
- 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
- 5 czubatych łyżek masła orzechowego
- 5 łyżek erytrytolu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki gorzkiej czekolady lub czekolada pokrojona w drobne kawałki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dodać masło orzechowe, erytrytol z wanilią, proszek do pieczenia i całość zblendować na gładką masę. Gotową masę podzielić na małe części, ulepić kulki i spłaszczyć. Na wierz posypać płatki gorzkiej czekolady. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać gdy całkiem wystygną.
Voilà! Szybko i smacznie!
