Wege obiad i deser na bazie ciecierzycy

maj 13, 2022

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla roślinożerców, gdyż zawierają białko o puli aminokwasów zbliżonej do białka pochodzenia zwierzęcego. Co zrobić, żeby posiłki na bazie strączków były zdrowe, pyszne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu? Z pomocą przychodzi Naura, której strączkowe produkty są gotowe do spożycia, zamknięte w wygodnych puszkach oraz co bardzo ważne oparte na wyjątkowej recepturze bez użycia soli!

Dziś prezentujemy 2 sposoby na ugryzienie ekologicznej ciecierzycy w zalewie – na słono i słodko!

  1. BUDDHA BOWL – super miska pełna zdrowia

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 batat
  • ½ szklanki posiekanych migdałów lub dyni
  • 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • ½ opakowania kiełków słonecznika
  • przyprawy: sól i pieprz, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy extra
  • 4 łyżki posiekanej kolendry lub innych ziół.

    SOS: 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżka sosu sojowego, wyciśnięty sok z 1 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Sposób przygotowania:

  • Komosę opłukać, zalać wodą 2 cm ponad poziom ziaren, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Odparować pozostałą wodę.
  • Bataty umyć, obrać, pokroić w plastry, doprawić połową przypraw w połączeniu z oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Dodać do batatów równomiernie rozkładając ją ich wierzchu, posypać resztą przypraw i skropić oliwą – całość piec kolejne 5 minut.
  • Orzechy pokroić i podprażyć na patelni. Pomidorki przekroić na pół a ogórka w cienkie słupki – nasza wskazówka, najlepiej użyć małych gruntowych.
  • Wszystkie składniki ułożyć obok siebie na talerzu: komosę, bataty, ciecierzycę, pomidorki, ogórek, orzechy, kiełki słonecznika.
  • Łączymy wszystkie składniki sosu, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę dobroci polewamy sosoem i dodajemy kolendrę. Smacznego!

  1. CIASTECZKA Z CIECIERZYCY Z MASŁEM ORZECHOWYM:

Składniki:

  • 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
  • 5 czubatych łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki gorzkiej czekolady lub czekolada pokrojona w drobne kawałki

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dodać masło orzechowe, erytrytol z wanilią, proszek do pieczenia i całość zblendować na gładką masę. Gotową masę podzielić na małe części, ulepić kulki i spłaszczyć. Na wierz posypać płatki gorzkiej czekolady. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać gdy całkiem wystygną.

Voilà! Szybko i smacznie!

polecane

Vege lody dla małych Smakoszy

Vege lody dla małych Smakoszy

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...