Wege obiad i deser na bazie ciecierzycy

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.15″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.15″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||” global_colors_info=”{}”]

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla roślinożerców, gdyż zawierają białko o puli aminokwasów zbliżonej do białka pochodzenia zwierzęcego. Co zrobić, żeby posiłki na bazie strączków były zdrowe, pyszne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu? Z pomocą przychodzi Naura, której strączkowe produkty są gotowe do spożycia, zamknięte w wygodnych puszkach oraz co bardzo ważne oparte na wyjątkowej recepturze bez użycia soli!

Dziś prezentujemy 2 sposoby na ugryzienie ekologicznej ciecierzycy w zalewie – na słono i słodko!

  1. BUDDHA BOWL – super miska pełna zdrowia

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 batat
  • ½ szklanki posiekanych migdałów lub dyni
  • 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • ½ opakowania kiełków słonecznika
  • przyprawy: sól i pieprz, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy extra
  • 4 łyżki posiekanej kolendry lub innych ziół.

    SOS: 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżka sosu sojowego, wyciśnięty sok z 1 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Sposób przygotowania:

  • Komosę opłukać, zalać wodą 2 cm ponad poziom ziaren, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Odparować pozostałą wodę.
  • Bataty umyć, obrać, pokroić w plastry, doprawić połową przypraw w połączeniu z oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Dodać do batatów równomiernie rozkładając ją ich wierzchu, posypać resztą przypraw i skropić oliwą – całość piec kolejne 5 minut.
  • Orzechy pokroić i podprażyć na patelni. Pomidorki przekroić na pół a ogórka w cienkie słupki – nasza wskazówka, najlepiej użyć małych gruntowych.
  • Wszystkie składniki ułożyć obok siebie na talerzu: komosę, bataty, ciecierzycę, pomidorki, ogórek, orzechy, kiełki słonecznika.
  • Łączymy wszystkie składniki sosu, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę dobroci polewamy sosoem i dodajemy kolendrę. Smacznego!

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2022/05/budda-bowl-Naura.jpg” title_text=”Healthy vegetarian salad. Roasted pumpkin, quinoa, tomatoes, green salad. Buddha bowl. Slate background. Top view.” _builder_version=”4.15.1″ _module_preset=”default” width=”93.2%” custom_padding=”|||57px||” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||” global_colors_info=”{}”]

  1. CIASTECZKA Z CIECIERZYCY Z MASŁEM ORZECHOWYM:

Składniki:

  • 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
  • 5 czubatych łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki gorzkiej czekolady lub czekolada pokrojona w drobne kawałki

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dodać masło orzechowe, erytrytol z wanilią, proszek do pieczenia i całość zblendować na gładką masę. Gotową masę podzielić na małe części, ulepić kulki i spłaszczyć. Na wierz posypać płatki gorzkiej czekolady. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać gdy całkiem wystygną.

Voilà! Szybko i smacznie!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.15.1″ _module_preset=”default” custom_padding=”|||75px||” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.15.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2022/05/ciasteczka-z-ciecierzycy-Naura.jpg” title_text=”Vegan aquafaba peanut butter cookies with carob and chocolate dr” _builder_version=”4.15.1″ _module_preset=”default” width=”99.8%” custom_margin=”|||-8px||” custom_padding=”|41px||0px||” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *