Hit instagrama – bezglutenowe tosty francuskie

maj 27, 2022

Kromki pieczywa maczane w jajku z roztrzepanym z mlekiem i smażone z obu stron – to nic innego jak tosty francuskie, czyli hit Internetu ostatnich miesięcy. Można je przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. W Polsce powszechnie na tosty francuskie mówi się chleb w jajku i tą potrawę zna chyba każde dziecko – jest tania i szybka w przygotowaniu, dlatego rodzice często sięgają po nią o poranku. Używane pieczywo nie musi być świeże – można wykorzystać kromki chleba czerstwego, co na pewno nieraz usprawniło przyrządzenie śniadania. Czy osoby stosujące dietę bezglutenową mogą zapomnieć o tostach francuskich? Nic bardziej mylnego! Użyjcie certyfikowanego bezglutenowego chleba, aby cieszyć się smakiem dzieciństwa raz jeszcze. W naszym przepisie użyliśmy kromek chleba bezglutenowego wieloziarnistego – dzięki temu wzbogaciliśmy posiłek o błonnik pokarmowy.

TOSTY FRANCUSKIE Z TWAROŻKIEM

  • 3 kromki z Bochenka bezglutenowego wieloziarnistego Naura
  • 1 jajko
  • chlust mleka lub napoju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g twarożku naturalnego typu grani
  • 2 suszone pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola i bazylia do podania
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek do smażenia

W głębokim talerzu mieszamy jajko z mlekiem oraz solą i pieprzem. Maczamy w nim po kolei kromki chleba i układamy na rozgrzanym oleju na patelni. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Wykładamy na talerz. Nakładamy na każdą z kromek czubatą łyżeczkę twarożku i po kilka pasków pomidorów suszonych na środek. Tosty podajemy z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżą bazylią. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tak że warto zjeść je od razu po usmażeniu. Smacznego!

TOSTY FRANCUSKIE Z SYROPEM DAKTYLOWYM I OWOCAMI

  • 3 kromki z Bochenka bezglutenowego wieloziarnistego Naura
  • 1 jajko
  • chlust mleka lub napoju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • syrop daktylowy reVito
  • ulubione owoce 
  • cukier puder dla łasuchów 

Jeśli chodzi o sposób przygotowania to nie różni się on od wytrawnego przepisu. Przygotowujemy bezglutenowe pieczywo, smażymy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i polewamy ekologicznym syropem daktylowym lub innym, który jest Waszym ulubionym. Truskawki kroimy w plasterki, układamy na tostach i dorzucamy garść borówek. Opcjonalnie można delikatnie posypać cukrem pudrem. 

Brzmi jak przepis na idealne śniadania weekendowe, prawda? Smacznego! 🙂 

    polecane

    Wielkanoc w Zdrowym stylu!

    Wielkanoc w Zdrowym stylu!

    Z takim zdrowym teamem odkryjesz nowe smaki i zadbasz o zdrowie podczas Świąt Wielkanocnych! Wielkanoc to czas radości, rodzinnego ciepła i wyjątkowych smaków. Tradycyjnie kojarzy się z obfitością potraw, słodkościami i...

    Takie zdrowe Święta

    Takie zdrowe Święta

    Boże Narodzenie to czas, kiedy spotykamy się w rodzinie, delektujemy wyjątkowymi potrawami i cieszymy się magicznym klimatem. Jednak, często towarzyszą temu również pokusy kaloryczne i nadmiar wysoko przetworzonej żywności. Jak więc połączyć świąteczną radość z...

    Pierniczki na choinkę

    Pierniczki na choinkę

    Jeżeli nie masz jeszcze świątecznej choinki i szukasz nowego sposobu na jej ozdobienie, to mamy dla Ciebie pomysł idealny – pięknie wygląda, niebiańsko pachnie, a do tego jeszcze świetnie smakuje! Mowa o pierniczkach, które nie tylko mogą pojawić się na świątecznym...