Hit instagrama – bezglutenowe tosty francuskie

maj 27, 2022

Kromki pieczywa maczane w jajku z roztrzepanym z mlekiem i smażone z obu stron – to nic innego jak tosty francuskie, czyli hit Internetu ostatnich miesięcy. Można je przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. W Polsce powszechnie na tosty francuskie mówi się chleb w jajku i tą potrawę zna chyba każde dziecko – jest tania i szybka w przygotowaniu, dlatego rodzice często sięgają po nią o poranku. Używane pieczywo nie musi być świeże – można wykorzystać kromki chleba czerstwego, co na pewno nieraz usprawniło przyrządzenie śniadania. Czy osoby stosujące dietę bezglutenową mogą zapomnieć o tostach francuskich? Nic bardziej mylnego! Użyjcie certyfikowanego bezglutenowego chleba, aby cieszyć się smakiem dzieciństwa raz jeszcze. W naszym przepisie użyliśmy kromek chleba bezglutenowego wieloziarnistego – dzięki temu wzbogaciliśmy posiłek o błonnik pokarmowy.

TOSTY FRANCUSKIE Z TWAROŻKIEM

  • 3 kromki z Bochenka bezglutenowego wieloziarnistego Naura
  • 1 jajko
  • chlust mleka lub napoju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g twarożku naturalnego typu grani
  • 2 suszone pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola i bazylia do podania
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek do smażenia

W głębokim talerzu mieszamy jajko z mlekiem oraz solą i pieprzem. Maczamy w nim po kolei kromki chleba i układamy na rozgrzanym oleju na patelni. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Wykładamy na talerz. Nakładamy na każdą z kromek czubatą łyżeczkę twarożku i po kilka pasków pomidorów suszonych na środek. Tosty podajemy z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżą bazylią. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tak że warto zjeść je od razu po usmażeniu. Smacznego!

TOSTY FRANCUSKIE Z SYROPEM DAKTYLOWYM I OWOCAMI

  • 3 kromki z Bochenka bezglutenowego wieloziarnistego Naura
  • 1 jajko
  • chlust mleka lub napoju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • syrop daktylowy reVito
  • ulubione owoce 
  • cukier puder dla łasuchów 

Jeśli chodzi o sposób przygotowania to nie różni się on od wytrawnego przepisu. Przygotowujemy bezglutenowe pieczywo, smażymy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i polewamy ekologicznym syropem daktylowym lub innym, który jest Waszym ulubionym. Truskawki kroimy w plasterki, układamy na tostach i dorzucamy garść borówek. Opcjonalnie można delikatnie posypać cukrem pudrem. 

Brzmi jak przepis na idealne śniadania weekendowe, prawda? Smacznego! 🙂 

    polecane

    Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

    Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

    Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

    Rozgrzewające jesienne herbaty

    Rozgrzewające jesienne herbaty

    Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

    Moje takie zdrowe dla diabetyka

    Moje takie zdrowe dla diabetyka

    Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...