Kromki pieczywa maczane w jajku z roztrzepanym z mlekiem i smażone z obu stron – to nic innego jak tosty francuskie, czyli hit Internetu ostatnich miesięcy. Można je przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. W Polsce powszechnie na tosty francuskie mówi się chleb w jajku i tą potrawę zna chyba każde dziecko – jest tania i szybka w przygotowaniu, dlatego rodzice często sięgają po nią o poranku. Używane pieczywo nie musi być świeże – można wykorzystać kromki chleba czerstwego, co na pewno nieraz usprawniło przyrządzenie śniadania. Czy osoby stosujące dietę bezglutenową mogą zapomnieć o tostach francuskich? Nic bardziej mylnego! Użyjcie certyfikowanego bezglutenowego chleba, aby cieszyć się smakiem dzieciństwa raz jeszcze. W naszym przepisie użyliśmy kromek chleba bezglutenowego wieloziarnistego – dzięki temu wzbogaciliśmy posiłek o błonnik pokarmowy.
TOSTY FRANCUSKIE Z TWAROŻKIEM
- 3 kromki z Bochenka bezglutenowego wieloziarnistego Naura
- 1 jajko
- chlust mleka lub napoju roślinnego
- szczypta soli i pieprzu
- 100 g twarożku naturalnego typu grani
- 2 suszone pomidory
- pomidorki koktajlowe
- rukola i bazylia do podania
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek do smażenia
W głębokim talerzu mieszamy jajko z mlekiem oraz solą i pieprzem. Maczamy w nim po kolei kromki chleba i układamy na rozgrzanym oleju na patelni. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Wykładamy na talerz. Nakładamy na każdą z kromek czubatą łyżeczkę twarożku i po kilka pasków pomidorów suszonych na środek. Tosty podajemy z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżą bazylią. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tak że warto zjeść je od razu po usmażeniu. Smacznego!
TOSTY FRANCUSKIE Z SYROPEM DAKTYLOWYM I OWOCAMI
- 3 kromki z Bochenka bezglutenowego wieloziarnistego Naura
- 1 jajko
- chlust mleka lub napoju roślinnego
- szczypta soli i pieprzu
- syrop daktylowy reVito
- ulubione owoce
- cukier puder dla łasuchów
Jeśli chodzi o sposób przygotowania to nie różni się on od wytrawnego przepisu. Przygotowujemy bezglutenowe pieczywo, smażymy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i polewamy ekologicznym syropem daktylowym lub innym, który jest Waszym ulubionym. Truskawki kroimy w plasterki, układamy na tostach i dorzucamy garść borówek. Opcjonalnie można delikatnie posypać cukrem pudrem.
Brzmi jak przepis na idealne śniadania weekendowe, prawda? Smacznego! 🙂