Sposób na tofu z grilla

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.15″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.15″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.15″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||” global_colors_info=”{}”]

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy bardziej głodni, zjedlibyśmy coś konkretniejszego, ale nie-mięsnego? Tofu to doskonały pomysł na grilla, nie tylko dla wegetarian.

Jak ugrillować tofu? Poznaj naszych 5 tipów, które zawsze się sprawdzają!

  1. Tofu nie ma smaku? Być może, jeśli nie użyłeś przypraw. Ilość pasujących do grillowanego tofu dodatków jest tak duża, że niewątpliwie każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz zamarynować je w musztardzie, ketchupie, opanierować bądź obtoczyć w ziołach.
  2. Tofu lubi się pokruszyć, więc wcierając w nie marynatę bądź ostrożny.
  3. Dobrze, aby w marynacie do tofu znalazł się sos sojowy. Nadaje on charakterystycznego, „mięsnego” smaku umami.
  4. Zamarynuj tofu, które jest pokrojone w około 2-centymetrowe plastry – zwiększy to jego wchłanialność, ale też nie będzie się rozpadało na ruszcie.
  5. Im dłużej tofu poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze. Pojemnik, w którym marynujesz tofu możesz też dodatkowo dociążyć, dzięki czemu zwiększysz szanse na dotarcie marynaty w głąb sojowego „serka”.

Przepis na tofu w pomidorowej marynacie (na 4 porcje):

  • 2 kostki naturalnego tofu (wybieraj wzbogacane wapniem)
  • 4 łyżki łagodnego ketchupu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne

Tofu pokroić w grubsze plastry. Wymieszać ze sobą resztę składników (na marynatę). Umieścić plastry tofu w szklanym pojemniku, oblać marynatą i delikatnie ją wetrzeć. Najlepiej jest zostawić w marynacie na kilka godzin/całą noc. Następnie układać na ruszcie i grillować z obu stron, aż tofu będzie chrupiące z zewnątrz. Przełożyć na talerz i obsypać podprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Prawdziwie azjatyckie smaki na polskim grillu!

Do tego możesz ugrillować dodatkowo:

  • cebulę – czerwoną i żółtą
  • cukinię – zieloną i żółtą
  • paprykę – czerwoną, zieloną i żółtą

Smacznego!

    [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *