Takie zdrowe dodatki na grilla

cze 23, 2022

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości.

Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z jednej strony zaspokoją pierwszy głód, a z drugiej zaostrzą apetyt na kolejne smakołyki. Przystawki przez nas proponowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu – wszystko po to, aby nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a z najbliższymi przy wspólnym stole.

Rollsy z tortilli z warzywnymi pastami

Jedna z najbardziej znanych imprezowych przekąsek, przygotowywana na tysiące sposobów. Oto jeden z nich. Potrzebujesz:

  • Placków tortilli pełnoziarnistej – 4 sztuki
  • Pasty do smarowania, np. pasty warzywnej pomidor-bazylia Rudolfs, pasty francuskiej z tofu Naura lub pasty warzywnej z chili Milzu – 1-2 opakowania
  • Długiego świeżego ogórka – 1-2 sztuki
  • Sałaty dowolnego rodzaju, np. roszponki – kilka garści

Placki tortilli rozkładaj pojedynczo na blacie i smaruj wybraną pastą. Muszą być posmarowane dokładnie, również na bokach. Następnie układaj słupki obranego ogórka i sałatę. Zwijaj placki ciasno w rulon i krój w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki. Możesz spiąć je wykałaczkami.

Grillowany bakłażan

Chyba każdy zna cukinię z grilla. Po bakłażana sięgamy zdecydowanie rzadziej. Grillowany bakłażan wymaga odrobinę więcej pracy, ale nie jest to nic skomplikowanego, a smak wynagradza wszystko. Potrzebujesz:

  • Bakłażana – 2 sztuki
  • Oliwy z oliwek – kilka łyżek
  • Czosnku – 4 ząbki
  • Soli – kilka szczypt
  • Sosu Hot Grill bez dodatku cukru Daryna – 1 słoik

Bakłażana pokrój w grube plastry, oprósz solą i odstaw na 15 minut żeby się „spocił” – w ten sposób pozbędziesz się jego goryczki. Po tym czasie spłucz bakłażana wodą, osusz ręcznikiem papierowym i użyj silikonowego pędzla do posmarowania oliwą z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka minut. Bakłażana grilluj po 4 minuty z każdej strony. Powinien mieć ładny kolor, być miękki ale nadal sprężysty. Ugrillowane kawałki bakłażana przełóż na półmisek i podawaj z sosem Hit Grill bez dodatku cukru Daryna.

Śliwki suszone w tofu a’la boczku

Wege wersja klasycznej przekąski? Czemu nie! Tofu sprawdza się świetnie jako zamiennik mięsa w daniach wegańskich i wegetariańskich. Potrzebujesz:

  • Marynowanego tofu Naura – 1 opakowanie
  • Suszonych śliwek – 10 sztuk
  • Oleju rzepakowego – kilka łyżek

Pokrój tofu wzdłuż dłuższego boku, na ok. 3 mm, aby uzyskać 10 plastrów. Następnie wlej na patelnię niewielką ilość oleju i w odstępach wyłóż tofu. Podsmażaj je przez ok. 1 minutę z każdej strony, na złoty kolor. Podsmażone tofu przestudź, a następnie zawijaj w nie śliwki suszone i przebijaj wykałaczką.

    polecane

    Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

    Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

    Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

    Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

    Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

    Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...