Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy bardziej głodni, zjedlibyśmy coś konkretniejszego, ale nie-mięsnego? Tofu to doskonały pomysł na grilla, nie tylko dla wegetarian.
Jak ugrillować tofu? Poznaj naszych 5 tipów, które zawsze się sprawdzają!
- Tofu nie ma smaku? Być może, jeśli nie użyłeś przypraw. Ilość pasujących do grillowanego tofu dodatków jest tak duża, że niewątpliwie każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz zamarynować je w musztardzie, ketchupie, opanierować bądź obtoczyć w ziołach.
- Tofu lubi się pokruszyć, więc wcierając w nie marynatę bądź ostrożny.
- Dobrze, aby w marynacie do tofu znalazł się sos sojowy. Nadaje on charakterystycznego, „mięsnego” smaku umami.
- Zamarynuj tofu, które jest pokrojone w około 2-centymetrowe plastry – zwiększy to jego wchłanialność, ale też nie będzie się rozpadało na ruszcie.
- Im dłużej tofu poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze. Pojemnik, w którym marynujesz tofu możesz też dodatkowo dociążyć, dzięki czemu zwiększysz szanse na dotarcie marynaty w głąb sojowego „serka”.
Przepis na tofu w pomidorowej marynacie (na 4 porcje):
- 2 kostki naturalnego tofu (wybieraj wzbogacane wapniem)
- 4 łyżki łagodnego ketchupu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
Tofu pokroić w grubsze plastry. Wymieszać ze sobą resztę składników (na marynatę). Umieścić plastry tofu w szklanym pojemniku, oblać marynatą i delikatnie ją wetrzeć. Najlepiej jest zostawić w marynacie na kilka godzin/całą noc. Następnie układać na ruszcie i grillować z obu stron, aż tofu będzie chrupiące z zewnątrz. Przełożyć na talerz i obsypać podprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Prawdziwie azjatyckie smaki na polskim grillu!
Do tego możesz ugrillować dodatkowo:
- cebulę – czerwoną i żółtą
- cukinię – zieloną i żółtą
- paprykę – czerwoną, zieloną i żółtą
Smacznego!