Jesteś na diecie i chodzi za Tobą czekolada? Szukasz deseru, który nie zaprzepaści Twoich efektów odchudzania, będzie sycący, a jednocześnie smaczny? Odpowiedzią na wszystkie te problemy będzie bezglutenowe brownie, którego głównym składnikiem jest „królowa kasz”, czyli kasza jaglana! Charakterystyczną cechą kaszy jaglanej jest jej zasadowy i łatwostrawny charakter. Potrawy przygotowane na bazie tej kaszy są pożywne, sycące, a jednocześnie lekkie i bardzo zdrowe! Kasza którą użyliśmy w naszym przepisie dodatkowo jest ekologiczna! Co oznacza, że pochodzi z dobrego źródła – powstaje w sposób naturalny, bez dodatku szkodliwych pestycydów.
Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego ciasta potrzebujesz:
- ½ szklanki ekologicznej kaszy jaglanej Naura
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 jajka
- ½ szklanki odtłuszczonego kakao
- 1 szklankę ksylitolu reVito
- 1 płaską łyżeczkę sody
- ¼ szklanki mleka tradycyjnego lub roślinnego
- ½ szklanki orzechów włoskich
Wykonanie brownie jest bajecznie proste!
Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie razem z pozostałymi składnikami umieść ją w misie blendera i zmiksuj na gładką masę. Ciasto wyłóż do małej kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp orzechami włoskimi i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 45 minut. Po wystygnięciu pokrój ciasto na charakterystyczne kwadraty i ciesz się jego rewelacyjnym smakiem.
Takie Zdrowe ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera cukru!