Za niespełna kilka dni będziemy obchodzić ważne święto z punktu widzenia dietetyki – Międzynarodowy Dzień Celiakii. W związku z tym chcemy Ci przybliżyć istotny temat jakim jest celiakia, czyli choroba, która dotyka przynajmniej jedną osobę na sto.
Celiakia to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na gluten. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż, głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Osoby zmagające się z tym schorzeniem powinny stosować dietę bezglutenową. Aby ta dieta była prawidłowo zbilansowana, produkty glutenowe powinny być zastępowane przez ich bezglutenowe odpowiedniki, wyprodukowane z surowców naturalnie pozbawionych glutenu lub takich, z których gluten został usunięty na drodze technologicznej. Za żywność bezglutenową uznaje się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg. Oznaczone są one napisem „produkt bezglutenowy” oraz zielonym symbolem przekreślonego kłosa.
Stosowanie diety bezglutenowej nie oznacza całkowitej rezygnacji z lubianego przez wszystkich świeżego pieczywa i tradycyjnych potraw mącznych. Można spożywać naleśniki, pierogi, czy słodkie ciasta, ale przygotowane w bezglutenowej wersji – z mąk naturalnie wolnych od glutenu lub specjalnych mieszanek. Rynek zdrowej żywności oferuje obecnie wiele gotowych zamienników, które z łatwością pozwalają zniwelować braki z tradycyjnej diety – gotowe mieszanki bezglutenowe do wypieku ciast, gofrów, naleśników, a także gotowe pieczywo dostępne w wersji jasnej, jak i pełnoziarnistej.
W dzień celiakii dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych unikają glutenu, mamy prezent – przepis na kremową zupę z pietruszki z najbardziej chrupiącymi grzankami na świecie.
Krem z gruszki i pietruszki z bezglutenowymi grzankami
Składniki:
- 500 g korzenia pietruszki
- 1 dojrzała gruszka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka tymianku
- około 1 litr wody
- 2 kostki bulionu warzywnego Naura
- 1 szklanka mleka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bochenek bezglutenowy jasny Naura
- natka pietruszki do dekoracji
Pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj pietruszkę i duś ją na małym ogniu przez 15 min. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i duś przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zalej wodą, dodaj kostki rosołowe, przykryj i gotuj aż pietruszka będzie bardzo miękka. Na koniec dodaj mleko i dopraw.
W międzyczasie na suchej patelni upraż grzanki. Na patelni podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy, kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż do momentu aż grzanki lekko się zazłocą.
Smacznego!