Bezglutenowe grzanki z kremową zupą pietruszkową

maj 1, 2023

Za niespełna kilka dni będziemy obchodzić ważne święto z punktu widzenia dietetyki – Międzynarodowy Dzień Celiakii. W związku z tym chcemy Ci przybliżyć istotny temat jakim jest celiakia, czyli choroba, która dotyka przynajmniej jedną osobę na sto.

Celiakia to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na gluten. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż, głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Osoby zmagające się z tym schorzeniem powinny stosować dietę bezglutenową. Aby ta dieta była prawidłowo zbilansowana, produkty glutenowe powinny być zastępowane przez ich bezglutenowe odpowiedniki, wyprodukowane z surowców naturalnie pozbawionych glutenu lub takich, z których gluten został usunięty na drodze technologicznej. Za żywność bezglutenową uznaje się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg. Oznaczone są one napisem „produkt bezglutenowy” oraz zielonym symbolem przekreślonego kłosa.

Stosowanie diety bezglutenowej nie oznacza całkowitej rezygnacji z lubianego przez wszystkich świeżego pieczywa i tradycyjnych potraw mącznych. Można spożywać naleśniki, pierogi, czy słodkie ciasta, ale przygotowane w bezglutenowej wersji – z mąk naturalnie wolnych od glutenu lub specjalnych mieszanek. Rynek zdrowej żywności oferuje obecnie wiele gotowych zamienników, które z łatwością pozwalają zniwelować braki z tradycyjnej diety – gotowe mieszanki bezglutenowe do wypieku ciast, gofrów, naleśników, a także gotowe pieczywo dostępne w wersji jasnej, jak i pełnoziarnistej.

W dzień celiakii dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych unikają glutenu, mamy prezent – przepis na kremową zupę z pietruszki z najbardziej chrupiącymi grzankami na świecie.

Krem z gruszki i pietruszki z bezglutenowymi grzankami

Składniki:

  • 500 g korzenia pietruszki
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • około 1 litr wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego Naura
  • 1 szklanka mleka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bochenek bezglutenowy jasny Naura
  • natka pietruszki do dekoracji

Pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj pietruszkę i duś ją na małym ogniu przez 15 min. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i duś przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zalej wodą, dodaj kostki rosołowe, przykryj i gotuj aż pietruszka będzie bardzo miękka. Na koniec dodaj mleko i dopraw. 

W międzyczasie na suchej patelni upraż grzanki. Na patelni podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy, kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż do momentu aż grzanki lekko się zazłocą. 

Smacznego!

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...