13 maja, a więc w najbliższy weekend przypada niezwykłe święto – Międzynarodowy Dzień Hummusu! Ten wyjątkowy dzień świętują głównie weganie i wegetarianie, czyli najwięksi fani hummusu, ale pokażemy Ci, że każdy z nas powinien uczcić tę okazję miseczką hummusu, bo to przecież takie zdrowe danie!
Czym właściwie jest tak wychwalany przez nas hummus? Jest to pasta przyrządzana głównie z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub bobu, przyprawiona czosnkiem, tahini (pasta sezamowa), oliwą i sokiem z cytryny, a niekiedy pietruszką oraz kminem rzymskim. Hummus to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, współcześnie bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Owa popularność wynika nie tylko z doskonałego smaku, ale i wartości odżywczych naszej pasty. Bazowa ciecierzyca to przedstawiciel roślin strączkowych, co oznacza, że jest doskonałym źródłem białka, błonnika oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia i żelaza.
A jakby tak spojrzeć na hummus z nieco innej perspektywy? Hummus to przecież wysokobiałkowy i bardzo odżywczy składnik, który może być wykorzystany do wyczarowania innych pysznych dań. Dziś pokażemy Ci jak szybko stworzyć smaczny, pełnowartościowy posiłek wykorzystując gotowy hummus. Proponujemy powszechnie lubiane – placki z patelni!
Szybkie placki z hummusem marchewkowym i brokułami
Składniki:
- 1 słoiczek ekologicznego hummusu marchewkowego Naura
- 1 jajko
- 1 szklanka różyczek brokułów
- 1 starta marchewka
- garść posiekanego szczypiorku
- przyprawy: szczypta soli, kuminu i odrobina czarnego pieprzu
Warzywa zetrzyj na tarce i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Placuszki smaż na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami w obu przypadkach będą pyszne!
Hummusowe święto dopiero w sobotę, więc macie jeszcze czas odpowiednio się przygotować i zrobić niezbędne zakupy 🙂