Ostatnio pisaliśmy o celiakii i produktach które należy ograniczać na diecie bezglutenowej. Dziś z kolei przepis na deser dla tych, którzy muszą wykluczyć ze swojej diety pszenicę, żyto, jęczmień i owies – ale nie tylko! Nikt nie oprze się malinowemu tortowi z kokosową nutą.
Owocowy tort bezglutenowy z kokosową nutą.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3 żółtka
- ½ szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki naturalnego kakao
- ½ szklanki mieszanki uniwersalnej do wypieków bezglutenowej Balviten
Krem:
- 400 ml zimnego mleka kokosowego z puszki
- 3 białka
- 100 g ksylitolu
Dodatkowo:
- ½ kg malin
- garść borówek, truskawek i jeżyn
Najpierw przygotujmy biszkopt.
Jajka na biszkopt wyciągamy wcześniej z lodówki do uzyskania temperatury pokojowej. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy ksylitol, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być gęsta i sztywna. Ubijamy pianę jeszcze przez ok. 3 minuty aż będzie błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku (łącznie 7 sztuk) cały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijamy masę jeszcze przez ok. 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy 1/3 otrzymanej mieszanki do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, a następnie krótko miksujemy. Dodajemy resztę mieszanki i krótko miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut, do suchego patyczka. Upieczony spód od razu wyjmujemy i energicznie zrzucamy na blat kuchenny. Całkowicie studzimy, następnie przekrawamy, aby otrzymać 2 lub 3 blaty.
Krem kokosowy.
Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym, łyżką wyjmujemy gęste mleko i przekładamy je do miski. Wodę kokosową z dna puszki wykorzystujemy do nasączenia biszkoptów, w sumie po ok. 6 łyżek na każdy blat. Pozostałe gęste mleko kokosowe wykorzystać do przygotowania kremu kokosowego. Najpierw ubijamy na sztywną pianę same białka, później stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy ksylitol, cały czas ubijając. Po skończonym ksylitolu ubijamy jeszcze przez ok. 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do tak ubitych białek dodajemy pozostałe gęste mleko kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Pierwszy blat położyć na paterze i nasączamy go wodą z puszki mleka kokosowego. Na to pionowo układamy owoce (garść pozostawić do dekoracji). Wykładamy piankę kokosową, przykrywamy drugim blatem, nasączamy i ponownie nakładamy krem (jeśli udało nam się przekroić biszkopt na 3 części, to powtarzamy czynność raz jeszcze). Na samą górę nakładamy, delikatnie rozsmarowując pozostały krem i obficie dekorujemy owocami.