Bezglutenowy tort

maj 31, 2022

Ostatnio pisaliśmy o celiakii i produktach które należy ograniczać na diecie bezglutenowej. Dziś z kolei przepis na deser dla tych, którzy muszą wykluczyć ze swojej diety pszenicę, żyto, jęczmień i owies – ale nie tylko! Nikt nie oprze się malinowemu tortowi z kokosową nutą.

Owocowy tort bezglutenowy z kokosową nutą.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki naturalnego kakao
  • ½ szklanki mieszanki uniwersalnej do wypieków bezglutenowej Balviten

Krem:

  • 400 ml zimnego mleka kokosowego z puszki
  • 3 białka
  • 100 g ksylitolu

Dodatkowo:

  • ½ kg malin
  • garść borówek, truskawek i jeżyn

Najpierw przygotujmy biszkopt. 

Jajka na biszkopt wyciągamy wcześniej z lodówki do uzyskania temperatury pokojowej. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy ksylitol, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być gęsta i sztywna. Ubijamy pianę jeszcze przez ok. 3 minuty aż będzie błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku (łącznie 7 sztuk) cały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijamy masę jeszcze przez ok. 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy 1/3 otrzymanej mieszanki do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, a następnie krótko miksujemy. Dodajemy resztę mieszanki i krótko miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut, do suchego patyczka. Upieczony spód od razu wyjmujemy i energicznie zrzucamy na blat kuchenny. Całkowicie studzimy, następnie przekrawamy, aby otrzymać 2 lub 3 blaty.

Krem kokosowy.

Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym, łyżką wyjmujemy gęste mleko i przekładamy je do miski. Wodę kokosową z dna puszki wykorzystujemy do nasączenia biszkoptów, w sumie po ok. 6 łyżek na każdy blat.  Pozostałe gęste mleko kokosowe wykorzystać do przygotowania kremu kokosowego. Najpierw ubijamy na sztywną pianę same białka, później stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy ksylitol, cały czas ubijając. Po skończonym ksylitolu ubijamy jeszcze przez ok. 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do tak ubitych białek dodajemy pozostałe gęste mleko kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Pierwszy blat położyć na paterze i nasączamy go wodą z puszki mleka kokosowego. Na to pionowo układamy owoce (garść pozostawić do dekoracji). Wykładamy piankę kokosową, przykrywamy drugim blatem, nasączamy i ponownie nakładamy krem (jeśli udało nam się przekroić biszkopt na 3 części, to powtarzamy czynność raz jeszcze). Na samą górę nakładamy, delikatnie rozsmarowując pozostały krem i obficie dekorujemy owocami. 

 

    polecane

    Zdrowe nawyki na wakacjach

    Zdrowe nawyki na wakacjach

    Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

    Takie zdrowe dodatki na grilla

    Takie zdrowe dodatki na grilla

    Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

    Sposób na tofu z grilla

    Sposób na tofu z grilla

    Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...