Dobry przepis na domowy chleb to skarb! Coraz trudniej znaleźć w naszych sklepach tradycyjne, naturalne pieczywo, bez dodatków do żywności, dlatego umiejętność pieczenia stała się w ostatnim czasie niesamowicie przydatna. Dobry chleb to podstawa zdrowej, polskiej diety! Bez chrupiącego pieczywa trudno wyobrazić sobie poranek lub drugie śniadanie. Nieco utrudnione zadanie mogą mieć osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancje glutenu, bo jak pamiętamy tradycyjny chleb zawiera spora porcję glutenu. Postanowiliśmy pomóc wszystkim, którzy nie trawią białka zbożowego i stworzyliśmy błyskawiczny przepis na zdrowy chleb bezglutenowy.
Do przygotowania jednego bochenka będziesz potrzebować:
- 500 g mixu bezglutenowego do wypieków Balviten
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 3/4 łyżki soli
- 1 łyżkę cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 550 ml ciepłej wody
Wykonanie chleba uprościliśmy do maksimum! Wszystko z myślą o naszych zabieganych czytelnikach. Wszystkie składniki umieść w dużym naczyniu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przykryj kuchennym ręczniczkiem i pozostaw w ciepłym miejscu na minimum 30 minut, do powiększenia objętości. Po tym czasie zagnieć ciasto i przełóż do formy na keks, wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie możesz go upiec. Temperatura pieczenia: 220°C, czas: 60 minut.