Niestety wakacje dobiegają końca, a tym samym nasz sezonowy cykl jadłospisów wakacyjnych. To już ostatni weekend lata i pewnie wielu z Was spędza go w rodzinnym gronie w ogrodzie lub na pikniku, celebrując ostatnie wolne chwile. Koniec wakacji oznacza powrót do domu z dalekich wojaży, ale i powrót do stałych nawyków żywieniowych. To oznacza jedno – pora na weekend polski! Zapraszamy na tradycyjne, polskie potrawy w znacznie zdrowszym wydaniu.
Zdrowa sobota będzie lekka i słodka!
Śniadanie: jaglanka
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej Naura
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki leśnych jagód
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
Kaszę jaglaną zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem 15 minut. Wyłóż do miseczki, posyp owocami oraz orzechami i polej miodem.
2 śniadanie: sok z jabłek i marchewki
Obiad: chłodnik
W prosty sposób wykonasz go z tego przepisu.
Podwieczorek: cukierki „krówki” o smaku truskawkowym
Kolacja: bezglutenowa bułka kajzerka ze smalczykiem wegańskim, cebulką dymką i kiszonym ogórkiem
Zdrową niedzielę zaczniemy od klasycznych racuchów!
Śniadanie: racuchy z malinami
2 śniadanie: mrożona herbatka z pokrzywy
Przepis na ten orzeźwiający napój znajdziesz tutaj.
Obiad: gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem
Podwieczorek: śliwki w czekoladzie
Kolacja: zupa jarzynowa z dynią
Taka zdrowa lista zakupów:
- Kasza jaglana BIO Naura
- Sok z jabłek i marchewki 100% naturalny tłoczony Sok Drwala
- Sok z buraka Naura
- Cukierki krówki smak truskawkowy bez mleka BIO Super Krówka
- Bułka kajzerka bezglutenowa i bez laktozy Incola
- Smalczyk wegański z cebulą BIO Naura
- Racuchy z mąką kokosową BIO 14 porcji Zdrowo Namieszane
- Pokrzywa liść reVito
- Erytrytol reVito
- Gołąbki wege z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem Primavika
- Śliwki w czekoladzie deserowej Doti
- Zupa jarzynowa z dynią Dania Babci Zosi