Bożonarodzeniowy sernik jagodowy

gr. 20, 2022

Do jego przygotowania wykorzystasz zamrożone w lecie owoce – już pora na ich wykorzystanie w kuchni. Przepis na małą tortownicę (średnica 20 cm).

  • 700 g twarogu chudego
  • 4 jajka L
  • 5 łyżek bio syropu z agawy jasnego reVito
  • 5 łyżek ksylitolu fińskiego reVito
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej
  • 50 ml mleka krowiego/napoju roślinnego
  • 100 g mrożonych jagód
  • olej kokosowy do wysmarowania tortownicy

W dużym blenderze kielichowym lub robocie kuchennym umieszczamy jajka, syrop, mascarpone, ksylitol i mleko. Blendujemy do ujednolicenia. Twaróg rozdrabniamy widelcem i stopniowo dodajemy do masy, nadal blendujemy. Na koniec dodajemy łyżkę mąki i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę smarujemy cienką warstwą oleju kokosowego i posypujemy dowolną bezglutenową mąką. Przelewamy masę do tortownicy. Dodajemy jagody (nie muszą być rozmrożone). Mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką, przykrywając jagody masą serową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temp. 180 stopni C (opcja góra-dół, na niższej półce). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w otwartym, wyłączonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

polecane

Jakie drożdże wybrać?

Jakie drożdże wybrać?

Zapach korzennych pierniczków, maślanych ciasteczek, bakaliowego makowca czy jeszcze ciepłego sernika… Myślimy o wypiekach i do razu czujemy ich aromat, a ślinka sama napływa do ust. Aby ciasta i ciasteczka były udane, przed pomyśleć o kluczowych składnikach, które...

Vege ryba? Pewnie – seleryba!

Vege ryba? Pewnie – seleryba!

Ale jak to, ryba z selera? Czy to może się udać? Owszem! Odpowiednie przyprawienie oraz dodatki sprawią, że mało kto zorientuje się, że je wegański posiłek. Cała magia polega na owinięciu kawałków selera wodorostami nori – tymi, w które zawija się rolki sushi. Dodatek...

Pieczone pierogi z soczewicą

Pieczone pierogi z soczewicą

Idealne do czerwonego barszczu, ale również jako samodzielna przekąska. Ciasto jest najprostszym ciastem drożdżowym, dlatego skupimy się na farszu. Odpowiednie przyprawienie sprawi, że nadamy mu smaku umami (tak zwanego mięsnego). Paszteciki są wilgotne, lekko...