Vege ryba? Pewnie – seleryba!

gr. 20, 2022

Ale jak to, ryba z selera? Czy to może się udać? Owszem! Odpowiednie przyprawienie oraz dodatki sprawią, że mało kto zorientuje się, że je wegański posiłek. Cała magia polega na owinięciu kawałków selera wodorostami nori – tymi, w które zawija się rolki sushi. Dodatek alg, sosu sojowego i nasion kolendry podczas gotowania wzbogaci danie w morski aromat.

    • 1 kg selera korzeniowego
    • 2 litry bulionu warzywnego z BIO kostki rosołowej warzywnej Naura
    • 7 arkuszy wodorostów nori
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 4 liście laurowe
    • 2 ziela angielskie
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól himalajska różowa drobno mielona reVito
  • pieprz czarny
  • do smażenia: napój roślinny, mąka pszenna, olej rzepakowy

Seler obrać, przekroić na pół i pokroić na plastry grubości 1 centymatra. W garnku zagotować 2 litry bulionu dodając jednocześnie 2 arkusze wodorostów nori, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz sos sojowy. Do gotującego się bulionu dodać plastry selera i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około kwadransa. Miękkie plastry selera delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i chwilę przestudzić. W tym czasie resztę arkuszy nori pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki. Do jednej wlać odrobinę napoju roślinnego, a do drugiej wsypać mąkę. Każdy plaster selera oprószać szczyptą soli i pieprzu, następnie owijać przez środek paskiem nori i na chwilę moczyć w mleku (dzięki temu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera). Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące z obu stron. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać po obu stronach przez około 2-3 minuty. Podawać z surówką lub wigilijną kapustą.

polecane

Jakie drożdże wybrać?

Jakie drożdże wybrać?

Zapach korzennych pierniczków, maślanych ciasteczek, bakaliowego makowca czy jeszcze ciepłego sernika… Myślimy o wypiekach i do razu czujemy ich aromat, a ślinka sama napływa do ust. Aby ciasta i ciasteczka były udane, przed pomyśleć o kluczowych składnikach, które...

Bożonarodzeniowy sernik jagodowy

Bożonarodzeniowy sernik jagodowy

Do jego przygotowania wykorzystasz zamrożone w lecie owoce – już pora na ich wykorzystanie w kuchni. Przepis na małą tortownicę (średnica 20 cm). 700 g twarogu chudego 4 jajka L 5 łyżek bio syropu z agawy jasnego reVito 5 łyżek ksylitolu fińskiego reVito 250 g serka...

Pieczone pierogi z soczewicą

Pieczone pierogi z soczewicą

Idealne do czerwonego barszczu, ale również jako samodzielna przekąska. Ciasto jest najprostszym ciastem drożdżowym, dlatego skupimy się na farszu. Odpowiednie przyprawienie sprawi, że nadamy mu smaku umami (tak zwanego mięsnego). Paszteciki są wilgotne, lekko...