Chili to sycąca, pyszna i aromatyczna potrawa pochodząca z Teksasu! Tradycyjnie chili to danie bazujące na wołowinie, ale dziś pokażemy Ci, że nie jest ona niezbędna. Wystarczy, że dodasz więcej warzyw i strączków, a w kilka minut powstanie chili sin carne – wersja całkowicie wegańska! Nasza zdrowa opcja zamiast mięsa pełna jest sycącej fasoli, duszonej papryki, aksamitnego tofu i aromatycznych przypraw. Nieodłącznym składnikiem całego dania i tym, który nadaje mu ten charakterystyczny smak jest kumin! Kumin to powszechne określenie dla nasion należących do rośliny o nazwie kmin rzymski. Nie pomyl go z kminkiem, bo nieco różnią się bukietem smakowym i nasze chili straci swój wyjątkowy charakter.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka soczewicy Naura
- 1 puszka krojonych pomidorów Naura
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy Monterreal
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie pokruszonego tofu wędzonego Naura
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kminu Ten Smak
- 1 łyżeczka ostrej papryki Ten Smak
- 1 łyżeczka słodkiej papryki Ten Smak
- 1 łyżeczka wędzonej papryki Ten Smak
- pęczek kolendry
Cebulę obierz, posiekaj i wraz z czosnkiem zeszklij na oliwie. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokruszone tofu oraz wszystkie przyprawy i podsmaż przez 10 minut. Na koniec dodaj warzywa z puszek i gotuj całość na małym ogniu przez około 30 minut. Danie podawaj z ryżem lub kaszą jaglaną Naury, posypane posiekaną kolendrą.
Zdrowa wskazówka!
Chcesz jeszcze bardziej pogłębić smak swojej potrawy? Dodaj do niej kilka kostek gorzkiej czekolady! Możesz użyć czekolady bez cukru – Red Delight.