Drugie życie przedmiotów – czyli jak być bardziej zero waste?

lut 15, 2022

Idea zero waste w prostym tłumaczeniu oznacza zero odpadów! Trend to odpowiedź na szkody jakim poddajemy środowisko naszym konsumpcyjnym stylem życia. Chyba nie musimy Cię już namawiać do zero waste, bo nieustannie przedstawiamy Ci dowody na to, że  model życia polegający na ograniczaniu zużywania zasobów, czyli po prostu na ich „niemarnowaniu”, przynosi sporo korzyści! Skoro już jesteś „kupiony” to my pomożemy Ci dostarczyć pomysłów jak nadać drugie życie wielu przedmiotom codziennego użytku.

  1. Siatka na zakupy ze starej koszulki

Już wiesz, że plastikowe torby odchodzą do lamusa. A czym w takim razie je zastąpić? Możemy kupić torbę z bawełny lub lnu, ale z tym wiążą się dodatkowe koszty. Okazuje się, że dzięki naszej kreatywności, możemy taką torbę wykonać sami i to ze starej, ulubionej koszulki. W Internecie znajdziesz filmiki, które pokażą Ci jak wykonać taką modną torbę i to w ekspresowym tempie dziesięciu minut!

  1. Słoik lub szklana butelka jako lunchbox

Bardzo wiele ekologicznych past, pasztetów, kremów do pieczywa, dżemów oraz soków pakowana jest obecnie w szkło. Pamiętaj, żeby ich nie wyrzucać! Możesz nadać im drugie, a nawet trzecie życie – to przede wszystkim świetne, darmowe pojemniki na żywność. Kasze, płatki i bakalie nawet powinno się przesypywać do szklanych opakowań po otwarciu – to ogranicza rozwój owadów i pleśni. Szklane opakowania możesz wykorzystać również jako nowoczesne naczynia na desery lub w formie eko lunchboxa, a szklane butelki jako pojemni na smoothie.

  1. Papier jest jednorazowy

Papier jest jak najbardziej eko, ale pamiętaj też, że jest jednorazowy. Papierowe ręczniki to produkt, z którego korzystamy codziennie i codziennie wyrzucamy jego ogromne ilości. Pora z tym skończyć i wrócić do tego co robiły nasze babcie, czyli do wycierania mokrych powierzchni za pomocą bawełnianym lub lnianych ściereczek. Nie musisz ich wcale kupować, wykorzystaj kawałki starego lnianego obrusu, lub bawełniane prześcieradło i zrezygnuj z jednorazowej fanaberii.

  1. Nie pozbywaj się resztek

Została Ci może nać z marchewki, a może listki po rzodkiewce? Z powodzeniem możesz je wykorzystać robiąc zielone, domowe pesto! Wystarczy, że do zieleniny dodasz oliwę, pestki słonecznika, czosnek i odrobinę żółtego sera i masz gotową pastę, którą możesz wykorzystać na 1000 sposobów, w wielu daniach.  Pamiętaj, nic w kuchni nie może się zmarnować, a już na pewno nie zdrowa, pełna witamin zielenina!

  1. Plastikowe pojemniczki to świetne doniczki

Plastik funkcjonuje między nami i niewiele możemy na to zaradzić. Jedyne co możemy zrobić to dać mu drugie życie. Bardzo fajnym sposobem jest zrobienie z pojemników doniczek. Małe plastikowe pojemniki po jogurtach, świetnie sprawdzą się jako doniczki na sadzonki, z kolei duże po farbie doskonale nadają się na domowe kwiaty. Żeby wyglądały bardziej estetycznie i ekologicznie owiń pojemniki naturalnym sznurkiem – w ten sposób sam stworzysz modną donicę na kwiaty, która z pewnością nada charakteru Twojemu wnętrzu.

    polecane

    Vege lody dla małych Smakoszy

    Vege lody dla małych Smakoszy

    Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

    Zdrowe nawyki na wakacjach

    Zdrowe nawyki na wakacjach

    Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

    Takie zdrowe dodatki na grilla

    Takie zdrowe dodatki na grilla

    Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...