Masz ochotę na ciasteczka, więc sięgasz po gotowca? W końcu pieczenie ciastek to nie lada wysiłek. Nic bardziej mylnego! Nasz deser jest szybki, banalnie prosty, a do tego wszystkie składniki, niezbędne do jego przygotowania, znajdziesz w kuchennej spiżarni. Słodkie i kruche – idealne do porannej kawy, a do tego z owocowym okienkiem, które pokochają najmłodsi amatorzy łakoci. Dzisiejsza propozycja to klasyczny przepis na kruche ciasteczka, ale w zdrowo podkręconym wydaniu.
Składniki ciasteczek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej – możesz użyć również mixu bezglutenowego do wypieku ciast Balviten
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 120 g masła lub 150 g oleju kokosowego (opcja dla wegan)
- 1 średnie jajko – jeżeli chcesz, żeby ciasteczka były wegańskie użyj zamiennika jajek vEggs Cultured Foods
- 2 łyżki masła orzechowego
Do zrobienia kolorowych okienek użyj:
- 1 opakowanie lizaków z witaminą C Yum Earth – jabłko, wiśnia, winogrona
Z podanych składników zagnieć ciasto – możesz zrobić to tradycyjnie, siekając składniki nożem, a następnie zagnieść, tworząc kulę. Ciasto umieść na kilka minut w lodówce w celu schłodzenia. W tym czasie przygotuj lizaki do dekoracji – umieść lizaki w moździerzu i zgniataj do uzyskania proszku. Możesz podzielić je na kolory, wtedy nasze witraże będą miały różne barwy. Pora na wykrawanie serduszek. Ciasto podziel na części, rozwałkuj i wykrój z niego serduszka za pomocą foremki. Nie zapomnij również o małym serduszku w środku ciasteczka – to tam wsypujemy rozgniecione, owocowe lizaki. Gotowe ciasteczka rozłóż na formie, pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175°C przez około 15 min.
Zdrowa wskazówka!
W naszym przepisie użyliśmy specjalnych, ekologicznych lizaków, które powstają na bazie soków owocowych. Składają się wyłącznie z naturalnych składników – nie zawierają sztucznych barwinków i syropu glukozowo-fruktozowego. Jednym słowem łakocie Yum Earth stanowią dużo lepszy wybór niż klasyczne lizaki.