Czy wiesz, że człowiek w grudniu składa się w 75% z mandarynek? Oczywiście mówimy to z przymrużeniem oka, bo jest w tym spora doza żartu, ale faktycznie mandarynki stały się ulubionym owocem Polaków o tej porze roku. Podobno właśnie teraz mandarynki smakują najlepiej i wyróżniają się najwyższą słodkością! Biorąc pod uwagę te fakty, jesteśmy pewni, że w Twojej spiżarni są wszystkie składniki do wykonania naszego dzisiejszego deseru. Mocno cytrusowe ciasto mandarynkowe wprowadzi Cię w świąteczny klimat! Jak zwykle tradycyjną recepturę postanowiliśmy nieco podkręcić i zamieniliśmy tradycyjną mąkę na wersję bezglutenową, a cukier na ksylitol. Wszystkie te składniki w połączeniu z mocą mandarynek sprawią, że ciasto będzie wyjątkowo zdrowe i pyszne.
Składniki:
• 2 szklanki bezglutenowego mixu Balviten
• 5 jajek
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 1 szklanka ksylitolu reVito
• 2 łyżki posiekanej skórki z mandarynek
• 3 mandarynki
Sposób wykonania:
Żółtka zmiksuj z ksylitolem, a następnie wlej olej i kontynuuj ubijanie. Do masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem i ubite na puch białka, które dodadzą ciastu niesamowitej puszystości. Powstałe ciasto przelej do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i poukładaj na nim kawałki mandarynek. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1 godzinę.