Idealne do czerwonego barszczu, ale również jako samodzielna przekąska. Ciasto jest najprostszym ciastem drożdżowym, dlatego skupimy się na farszu. Odpowiednie przyprawienie sprawi, że nadamy mu smaku umami (tak zwanego mięsnego). Paszteciki są wilgotne, lekko chrupiące i rozpływają się w ustach – czyli takie, jakie powinny być paszteciki.
Ciasto:
- 1 szklanka + 2 łyżki napoju roślinnego do posmarowania pasztecików
- 390 g (3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Naura
- 1 paczka drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobno mielonej reVito
- 70 g (1/3 szklanki) oleju rzepakowego
Farsz:
- 1 szklanka BIO soczewicy brązowej Naura
- 4 suszone grzyby (dowolne)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 goździki
- 1 owoc jałowca
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól himalajska różowa drobno mielona reVito
- pieprz czarny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki napoju roślinnego
- 2 łyżki nasion czarnuszki reVito
Przygotowanie ciasta: szklankę napoju roślinnego podgrzać w małym rondelku – ma być ciepłe, ale nie gorące. Do naczynia miksera wsypać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól i ciepłe mleko i wyrabiać przez 3-4 minuty. Następnie wlać olej i wyrabiać kolejne 2-3 minuty. Kiedy ciasto będzie elastyczne wyjąć z miksera, uformować w kulę, miskę lekko podsypać mąką i włożyć uformowane ciasto do miski. Miskę przykryć dwiema ściereczkami kuchennymi i zostawić na 1-1,5 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu bez przeciągów (np. przy kaloryferze, w piekarniku).
Przygotowanie farszu: do rondelka dodać suchą soczewicę, grzyby, olej (1/2 łyżki) i wlać tyle wody, żeby przykryła soczewicę. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę. Na patelni rozgrzać olej (1/2 łyżki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowiec oraz cebulę i podsmażać przez 5 minut do momentu, aż cebula będzie miękka i złota. Wyłowić przyprawy, a ugotowaną soczewicę odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Do soczewicy dodać cebulkę z olejem, sos sojowy, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i wszystko zblendować na gładką masę. Na koniec dodać napój roślinny i ponownie zblendować. Przełożyć na duży talerz i odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia na 1 godzinę.
Formowanie pasztecików: wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać rękami, a następnie rozwałkować na cienki placek, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Podzielić na 3 lub 4 długie pasy szerokie na około 8 cm. Na środek każdego pasa przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyć przygotowany farsz, skleić nakładając boczne części ciasta na siebie u góry i obrócić zlepieniem do dołu. Pokroić w poprzek na małe paszteciki.
Wyrastanie i pieczenie: paszteciki przełożyć na papier do pieczenia (ułożyć na dwóch blachach), przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nastawić na 180 st. C. Po tym czasie wyrośnięte paszteciki posmarować napojem roślinnym przy użyciu pędzelka, obsypać nasionami czarnuszki, wsunąć jedną blachę do piekarnika i piec przez około 20-25 minut do czasu, aż będą rumiane. Powtórzyć z drugą blachą. Podawać na ciepło lub na zimno z barszczem czerwonym.