Dzieciaki na całym świecie czekają na przybycie Mikołaja, który obsypie je wymarzonymi prezentami. Brodaty przybysz pojawia się nocą, obowiązkowo na saniach, w towarzystwie wesołych reniferów i skrada się pod choinkę, żeby zostawić wyczekane upominki. Święta Bożego Narodzenia wypełnione są przeróżnymi tradycjami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, które umilają nam świąteczny czas.
Dzieci zza oceanu wyczekują przybycia Świętego Mikołaja w noc Bożego Narodzenia, z kolei najmłodsi w Islandii wierzą, że przez cały grudzień odwiedza ich 13 „Yule Lads”. W naszej tradycji Mikołaj przychodzi do nas już 6. grudnia – w dzień swoich imienin. Te różnice w obchodach można zaobserwować również po tym, jak dzieciaki przygotowują się na przybycie Świętego Mikołaja w poszczególnych krajach.
Amerykańskie dzieci zostawiają Mikołajowi tradycyjnie ciasteczka z czekoladą, które są podawane ze szklanką mleka. Co ciekawe mali Australijczycy zastępują mleko… piwem! Podobnie postępują Irlandczycy. Nieco inne zwyczaje panują w Argentynie, gdzie dzieci zostawiają przy choinkach sianko, którymi Mikołaj zapewne karmi renifery. Podobnie zachowują się dzieci z Holandii, które oprócz sianka pozostawiają jeszcze świeże marchewki. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w krajach skandynawskich – w Danii cała rodzina przygotowuje ryżowy, aromatyczny pudding dla świątecznych elfów.
Jak widzisz, dzieci na całym świecie celebrują przybycie Mikołaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w różny sposób. My Polacy nie możemy zostawać w tyle i skoro zawdzięczamy Mikołajowi wspaniałą magiczną atmosferę, to warto byłoby przywitać go jakimś miłym upominkiem! Co powiecie na nową tradycję i upieczenie dla Mikołaja muffinek w kolorze jego stroju? Proponujemy czerwone i bardzo zdrowe babeczki, które sprawią, że Mikołaj będzie wyczekiwał wizyty w naszym domu!
Składniki na 12 babeczek:
- 1 duże jajko
- 1 szklanka ksylitolu reVito
- pół szklanki oleju
- 100 ml soku z buraka Naura
- 3/4 szklanki mleka lub kefiru
- 2 szklanki mixu bezglutenowego do ciast Balviten
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Celico
Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!