Czerwone muffinki dla Mikołaja

gru 3, 2021

Dzieciaki na całym świecie czekają na przybycie Mikołaja, który obsypie je wymarzonymi prezentami. Brodaty przybysz pojawia się nocą, obowiązkowo na saniach, w towarzystwie wesołych reniferów i skrada się pod choinkę, żeby zostawić wyczekane upominki. Święta Bożego Narodzenia wypełnione są przeróżnymi tradycjami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, które umilają nam świąteczny czas.

Dzieci zza oceanu wyczekują przybycia Świętego Mikołaja w noc Bożego Narodzenia, z kolei najmłodsi w Islandii wierzą, że przez cały grudzień odwiedza ich 13 „Yule Lads”. W naszej tradycji Mikołaj przychodzi do nas już 6. grudnia – w dzień swoich imienin. Te różnice w obchodach można zaobserwować również po tym, jak dzieciaki przygotowują się na przybycie Świętego Mikołaja w poszczególnych krajach.

Amerykańskie dzieci zostawiają Mikołajowi tradycyjnie ciasteczka z czekoladą, które są podawane ze szklanką mleka. Co ciekawe mali Australijczycy zastępują mleko… piwem! Podobnie postępują Irlandczycy. Nieco inne zwyczaje panują w Argentynie, gdzie dzieci zostawiają przy choinkach sianko, którymi Mikołaj zapewne karmi renifery. Podobnie zachowują się dzieci z Holandii, które oprócz sianka pozostawiają jeszcze świeże marchewki. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w krajach skandynawskich – w Danii cała rodzina przygotowuje ryżowy, aromatyczny pudding dla świątecznych elfów.

Jak widzisz, dzieci na całym świecie celebrują przybycie Mikołaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w różny sposób. My Polacy nie możemy zostawać w tyle i skoro zawdzięczamy Mikołajowi wspaniałą magiczną atmosferę, to warto byłoby przywitać go jakimś miłym upominkiem! Co powiecie na nową tradycję i upieczenie dla Mikołaja muffinek w kolorze jego stroju? Proponujemy czerwone i bardzo zdrowe babeczki, które sprawią, że Mikołaj będzie wyczekiwał wizyty w naszym domu!

Składniki na 12 babeczek:

  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka ksylitolu reVito
  • pół szklanki oleju
  • 100 ml soku z buraka Naura
  • 3/4 szklanki mleka lub kefiru
  • 2 szklanki mixu bezglutenowego do ciast Balviten
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Celico

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...