Połowa września to czas, kiedy tęsknota za latem zaczyna przybierać na sile. Doskwierają nam pierwsze przymrozki, a dzień staje się coraz krótszy. Chłodniejsze wieczory i chlapa za oknem sprawiają, że zamieniamy orzeźwiającą lemoniadę na rozgrzewające herbatki. A nic tak nie rozgrzewa jak słodka, odprężająca i bardzo gorąca herbata! Przygotowaliśmy trzy propozycje oryginalnych herbat na długie jesienne wieczory, które spędzisz na wygodnym fotelu w towarzystwie książki. Wszystkie z dodatkiem słodkich, naturalnych syropów, które dodatkowo wzmocnią Twoją odporność przez sezonem grypowym.
Otuleni kocem, wciągnięci w ciekawą historię, popijający słodką herbatę – to nasza wizja długich, jesiennych wieczorów!
Herbatka z aronią i cynamonem
- 1 łyżeczka czarnej herbaty
- 250 ml wrzątku
- szczypta cynamonu
- plasterek pomarańczy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka syropu z aronii Polska Róża
Herbatka z różą i kardamonem
- 1 łyżeczka czerwonej herbaty
- 250 ml wrzątku
- szczypta kardamonu
- plasterek limonki
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka syropu różanego Polska Róża
Herbatka malinowa z imbirem
- 1 łyżeczka czarnej herbaty
- 250 ml wrzątku
- Plasterek imbiru
- plasterek cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka syropu malinowego Polska Róża
Jak poprawnie parzyć herbatę?
Temperatura wody w przypadku czarnej herbaty powinna wynosić niemal 100°C, czerwonej nieco mniej – 90°C. Warto przed parzeniem przelać wrzątkiem naczynie, żeby nie zmniejszać temperatury naparu. Z kolei czas parzenia herbaty powinien wynosić 2 minuty – warto tyle poczekać, dzięki temu wydobędziemy z herbaty to co najlepsze!