Dzieciakom do nauki potrzebna jest masa zdrowej energii, a my jako rodzice musimy im ją zapewnić. Codzienne pakowanie tych samych kanapek może je lekko zniechęcić do drugiego śniadania, dlatego proponujemy Ci ciekawsze rozwiązania, a co najważniejsze – pyszne, sycące i pełnowartościowe! Zapewniamy, że wszystkie pociechy, zarówno małe, jak i duże będą zachwycone. Przedstawiamy pyszne śniadaniowe propozycje, które z łatwością wkomponujesz w szkolny lunchbox!
Wytrawne muffinki orkiszowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli i pieprzu
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka startej cukinii
- garść posiekanego, świeżego szpinaku
Wszystkie składniki wymieszaj, a powstałą masę przelej do papilotek i przełóż do formy na muffinki. Tak przygotowane wytrawne ciasteczka piecz w temperaturze 175°C przez 25 minut.
Frittata dyniowa
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła Ghee Amrita
- 1 szklanka tartej dyni
Dynie podpraż na maśle do momentu aż lekko zmięknie. Następnie wymieszaj jajka z mlekiem i wylej na dynię. Całość przykryj i duś do momentu, aż jajka się „zetną”. Podawaj z rukolą oraz kremowym serkiem lub pysznym hummusem z fasoli marki Primavika.
Naleśniki gryczane z bananem i kremem orzechowym
- 1 szklanka mąki gryczanej Biolife
- ½ szklanki mąki kukurydzianej Biolife
- ½ szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- masło orzechowe firmowe 100% Primavika
- banany
Wszystkie składniki wymieszaj w misce rózgą kuchenną i odstaw ciasto na 15 minut. Smaż na rozgrzanej patelni. Kiedy naleśniki lekko przestygną rozsmaruj na każdym masło orzechowe, ułóż banana i zawiń. Pokrój na kawałki, jak sushi i umieść w lunchboxie Twojej pociechy.