Najprostszy obiad świata – zielone spaghetti

kwi 14, 2021

Klasyczna włoska pasta kojarzy nam się z ciężkim i co tu dużo mówić – kalorycznym przysmakiem! Co zrobić, żeby spaghetti było zdrowe, a jednocześnie sycące? Wystarczy dodać do niego warzywa! Jeżeli ktoś rzuca hasło – spaghetti, od razu widzisz makaron w pomidorowo-mięsnym sosie, posypany toną ciągnącego się żółtego sera. My chcemy przekonać Cię dziś do nieco lżejszego i o niebo zdrowszego – zielonego spaghetti!

Zielony kolor makaronu powstaje poprzez dodanie do niego pesto. Czy wiesz, że… najbardziej klasyczne pesto alla genovese to pasta na bazie bazylii, z dodatkiem orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i włoskiej oliwy. Zielony sos stał się tak popularny, że obecnie przyrządza się go na wiele różnych sposobów. Celem jest jedno – uzyskanie zielonej aromatycznej mikstury!

Dziś pokażemy Ci prosty i bardzo uniwersalny przepis na domowe pesto. To świetny sposób na wykorzystanie resztek i wsparcie trendu niemarnowania żywności.

Do wykonania pesto potrzebujesz:

  • 2 szklanki zieleniny

Nasze propozycje: bazylia, rukola, pokrzywa, natka pietruszki, liście rzodkiewki, natka marchewki. Ważne, żeby były to surowce bardzo aromatyczne, dzięki czemu nasz makaron będzie pełen smaku.

  • 3 łyżki orzechów lub nasion

Proponujemy: orzechy pini, orzechy włoskie, nerkowce, płatki migdałowe, pestki słonecznika, pestki dyni. Ich dodatek poprawi konsystencję i wartości odżywcze naszego dania. Dodatkowo pestki i orzechy to źródło dobrych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają serce i poprawiają pracę mózgu.

  • 2 łyżki tartego sera

Najlepszy jest klasyczny parmezan, który jest wyjątkowo bogaty w wapń, ale inne serowe propozycje sprawdzają się równie dobrze. Pamiętaj im więcej aromatów w serze, tym pasta będzie smaczniejsza. Możesz użyć: brie, camembert lub goudę. Jeżeli jesteś weganinem, wybierz płatki drożdżowe – to taki roślinny zamiennik parmezanu.

  • 3 łyżki oleju

Proponujemy: oliwę z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy, olej z pestek dyni, olej sojowy, olej słonecznikowy lub olej z pestek winogron. Wybieraj oleje tłoczone na zimno. To kolejna dawka  niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także źródło witaminy E – silnego antyoksydantu, nazywanego „witaminą młodości”. Najbogatszy w tę witaminę jest popularny olej słonecznikowy.

  • 2 ząbki czosnku

Klasyczny czosnek to pozycja obowiązkowa przy każdej mieszance. Bez niego pasta byłaby mdła. Czosnek jest również taki zdrowy! Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, a także obniża ciśnienie krwi. Oczywiście surowy czosnek, czyli taki który znajdziemy w pesto, działa najlepiej!

Jak przygotować pesto? Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, dopraw solą oraz pieprzem. Całość połącz z jeszcze ciepłym makaronem. Miksuj ze sobą smaki i stwórz swój ulubiony zestaw!

Do idealnego dania brakuje Ci jeszcze dobrego makaronu! Przetestowaliśmy już kilka pozycji i gorąco polecamy Wam makarony włoskiego producenta Molisana. Produkty, jakie znajdziemy w portfolio tej marki wykonane są wyłącznie z włoskiej pszenicy. Starannie wyselekcjonowana, wysokobiałkowa pszenica durum zapewnia wyjątkową twardość i elastyczność ciasta. W szczególności polecamy makarony bio – coś pysznego! 

polecane

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona chia to jeden z najpopularniejszych superfoodów, ceniony za swoją wszechstronność i korzyści zdrowotne. Te małe nasiona mają zdolność absorbowania wody, co sprawia, że idealnie nadają się do przygotowywania niskokalorycznych puddingów i deserów. Zawierają...

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Lato to czas grillowania, spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowania się pysznymi potrawami na świeżym powietrzu. Chcesz wzbogacić swoje letnie menu? Odkryj wyjątkowe produkty marki Daryna, które sprawią, że każde grillowanie stanie się kulinarnym świętem....

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Odkryj zalety napojów aloesowych Aloe Vera od reVito - naturalnych, zdrowych i orzeźwiających napojów, idealnych na oczyszczanie organizmu! Wysoka zawartość aloesu, brak dodatku cukru, różnorodne smaki i bogactwo witaminy C to tylko niektóre z korzyści. Wprowadź...