Klasyczna włoska pasta kojarzy nam się z ciężkim i co tu dużo mówić – kalorycznym przysmakiem! Co zrobić, żeby spaghetti było zdrowe, a jednocześnie sycące? Wystarczy dodać do niego warzywa! Jeżeli ktoś rzuca hasło – spaghetti, od razu widzisz makaron w pomidorowo-mięsnym sosie, posypany toną ciągnącego się żółtego sera. My chcemy przekonać Cię dziś do nieco lżejszego i o niebo zdrowszego – zielonego spaghetti!
Zielony kolor makaronu powstaje poprzez dodanie do niego pesto. Czy wiesz, że… najbardziej klasyczne pesto alla genovese to pasta na bazie bazylii, z dodatkiem orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i włoskiej oliwy. Zielony sos stał się tak popularny, że obecnie przyrządza się go na wiele różnych sposobów. Celem jest jedno – uzyskanie zielonej aromatycznej mikstury!
Dziś pokażemy Ci prosty i bardzo uniwersalny przepis na domowe pesto. To świetny sposób na wykorzystanie resztek i wsparcie trendu niemarnowania żywności.
Do wykonania pesto potrzebujesz:
- 2 szklanki zieleniny
Nasze propozycje: bazylia, rukola, pokrzywa, natka pietruszki, liście rzodkiewki, natka marchewki. Ważne, żeby były to surowce bardzo aromatyczne, dzięki czemu nasz makaron będzie pełen smaku.
- 3 łyżki orzechów lub nasion
Proponujemy: orzechy pini, orzechy włoskie, nerkowce, płatki migdałowe, pestki słonecznika, pestki dyni. Ich dodatek poprawi konsystencję i wartości odżywcze naszego dania. Dodatkowo pestki i orzechy to źródło dobrych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają serce i poprawiają pracę mózgu.
- 2 łyżki tartego sera
Najlepszy jest klasyczny parmezan, który jest wyjątkowo bogaty w wapń, ale inne serowe propozycje sprawdzają się równie dobrze. Pamiętaj im więcej aromatów w serze, tym pasta będzie smaczniejsza. Możesz użyć: brie, camembert lub goudę. Jeżeli jesteś weganinem, wybierz płatki drożdżowe – to taki roślinny zamiennik parmezanu.
- 3 łyżki oleju
Proponujemy: oliwę z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy, olej z pestek dyni, olej sojowy, olej słonecznikowy lub olej z pestek winogron. Wybieraj oleje tłoczone na zimno. To kolejna dawka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także źródło witaminy E – silnego antyoksydantu, nazywanego „witaminą młodości”. Najbogatszy w tę witaminę jest popularny olej słonecznikowy.
- 2 ząbki czosnku
Klasyczny czosnek to pozycja obowiązkowa przy każdej mieszance. Bez niego pasta byłaby mdła. Czosnek jest również taki zdrowy! Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, a także obniża ciśnienie krwi. Oczywiście surowy czosnek, czyli taki który znajdziemy w pesto, działa najlepiej!
Jak przygotować pesto? Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, dopraw solą oraz pieprzem. Całość połącz z jeszcze ciepłym makaronem. Miksuj ze sobą smaki i stwórz swój ulubiony zestaw!
Do idealnego dania brakuje Ci jeszcze dobrego makaronu! Przetestowaliśmy już kilka pozycji i gorąco polecamy Wam makarony włoskiego producenta Molisana. Produkty, jakie znajdziemy w portfolio tej marki wykonane są wyłącznie z włoskiej pszenicy. Starannie wyselekcjonowana, wysokobiałkowa pszenica durum zapewnia wyjątkową twardość i elastyczność ciasta. W szczególności polecamy makarony bio – coś pysznego!