Kiedy w niedzielę, szóstego grudnia Święty Mikołaj we własnej osobie zawita ukradkiem do naszego domu z mikołajkowymi upominkami, możemy go mile zaskoczyć CIASTECZKAMI. Znacie ten zwyczaj? Tradycja pieczenia ciasteczek przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Najmłodsi Amerykanie szykują co roku poczęstunek dla Mikołaja w podziękowaniu za wspaniałe prezenty. Obok własnoręcznie przygotowanych łakoci, czeka kubek ciepłego mleka. Maślany zapach ciasteczek z pewnością sprawi, że skuszony nimi Mikołaj nie ominie Twojego domu!
Do przygotowanie ciasteczek potrzebne Ci będą:
- 300 g Mixu do wypieków ciast bezglutenowy Balviten
- 150 g brązowego cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Wykonanie mikołajkowych ciasteczek zajmie Ci jedynie 30 minut!
Miękkie masło ucieraj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj jajko i kontynuuj ucieranie jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie dodaj do masy mix mąk Balviten i wyrabiaj, aż składniki się połączą. Gotową masę rozwałkuj i wykrawaj z niej ciasteczka, najlepiej przy użyciu świątecznych foremek. Ułóż je w odstępach na formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Wskazówki:
Ciasteczka będą miały o 1/3 mniej kalorii jeżeli cukier zamienisz na ksylitol.
Do ciastek możesz dodać cynamon – to sprawi, że ich aromat będzie jeszcze silniejszy!