Czy dzieci powinny jeść chrupki?

kw. 20, 2021

Lekkie jak chmurka, chrupiące i wciągające. Dzieciaki wręcz za nimi przepadają! Wiesz, o czym mowa? O CHRUPKACH! Chrupki kukurydziane to jeden z pierwszych produktów podawanych dzieciom. Ich struktura sprawia, że są wyjątkowo łatwostrawne i sprawdzają się doskonale jako szybka i wygodna przekąska między posiłkami. Maluchy, którym dopiero rozszerzamy dietę, powinny chrupać najbardziej podstawowe produkty, czyli chrupki składające się wyłącznie z mąki kukurydzianej i wody. Większe dzieciaki, szukające nowych smaków, chętniej sięgają po chrupki z dodatkami. Czy powinniśmy podawać najmłodszym takie produkty? Sprawdźmy, czy faktycznie są takie zdrowe!  Zobacz, na co zwracać uwagę, kupując chrupki.

Tak jak w przypadku innych produktów musimy przeczytać etykietę i skrupulatnie zbadać skład artykułu, który ląduje w naszym koszyku. Jakie składniki są alarmujące? Przede wszystkim sprawdź, czy w składzie znajduje się olej palmowy. Chrupki smażone na oleju palmowym, który dodatkowo bardzo często jest częściowo lub całkowicie utwardzony, to jeden z najgorszych składników występujących w żywności. Unikaj go jak ognia! Taki tłuszcz dostarcza szkodliwych izomerów trans, które mogą powodować rozwój wielu chorób w tym cukrzycy typu 2 i nowotworów. Zwróć również uwagę na zawartość soli oraz cukru, mogą się pojawić w celu poprawy smaku, ale na pewno nie mogą znajdować się na pierwszym miejscu! Szkodliwe szczególnie dla dzieci są również syntetyczne barwniki, np. czerwień koszenilowa – barwnik, który może powodować nadpobudliwość. W smakowych chrupkach dla dzieci bardzo często występuje również niebezpieczny wzmacniacz smaku – glutaminian sodu, który spożyty w nadmiarze może wywoływać ból głowy u dzieci.

Tych wszystkich pułapek unikniesz, wybierając produkty oznaczone certyfikatem ekologicznym, daje Ci to pewność, że produkty użyte do produkcji chrupek pochodziły z dobrego certyfikowanego źródła i powstały bez użycia zbędnych „polepszaczy”. Dodatkowo jest to istotne w przypadku głównego składniki – kukurydzy, ta ekologiczna nie jest modyfikowana genetycznie.

Powiecie pewnie, że są przecież znacznie bardziej wartościowe produkty do chrupania, takie jak owoce, warzywa i orzechy. Zgadza się, ale nie możemy popadać w skrajności i powinniśmy podchodzić do diety naszych dzieci w sposób racjonalny. Nie zaszkodzimy zdrowiu, kiedy raz na jakiś czas sprawimy dzieciom kulinarną przyjemność, serwując im ich ukochane chrupki. Dobrej jakości, ekologiczne chrupki kukurydziane są znacznie rozsądniejszą opcją niż chipsy czy inne przekąski, które zawierają mnóstwo konserwantów, soli i tłuszczu. Takie produkty są niezdrowe dla każdego, a co dopiero dla najmłodszych domowników.

polecane

Vege lody dla małych Smakoszy

Vege lody dla małych Smakoszy

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...