Czy dzieci powinny jeść chrupki?

kwi 20, 2021

Lekkie jak chmurka, chrupiące i wciągające. Dzieciaki wręcz za nimi przepadają! Wiesz, o czym mowa? O CHRUPKACH! Chrupki kukurydziane to jeden z pierwszych produktów podawanych dzieciom. Ich struktura sprawia, że są wyjątkowo łatwostrawne i sprawdzają się doskonale jako szybka i wygodna przekąska między posiłkami. Maluchy, którym dopiero rozszerzamy dietę, powinny chrupać najbardziej podstawowe produkty, czyli chrupki składające się wyłącznie z mąki kukurydzianej i wody. Większe dzieciaki, szukające nowych smaków, chętniej sięgają po chrupki z dodatkami. Czy powinniśmy podawać najmłodszym takie produkty? Sprawdźmy, czy faktycznie są takie zdrowe!  Zobacz, na co zwracać uwagę, kupując chrupki.

Tak jak w przypadku innych produktów musimy przeczytać etykietę i skrupulatnie zbadać skład artykułu, który ląduje w naszym koszyku. Jakie składniki są alarmujące? Przede wszystkim sprawdź, czy w składzie znajduje się olej palmowy. Chrupki smażone na oleju palmowym, który dodatkowo bardzo często jest częściowo lub całkowicie utwardzony, to jeden z najgorszych składników występujących w żywności. Unikaj go jak ognia! Taki tłuszcz dostarcza szkodliwych izomerów trans, które mogą powodować rozwój wielu chorób w tym cukrzycy typu 2 i nowotworów. Zwróć również uwagę na zawartość soli oraz cukru, mogą się pojawić w celu poprawy smaku, ale na pewno nie mogą znajdować się na pierwszym miejscu! Szkodliwe szczególnie dla dzieci są również syntetyczne barwniki, np. czerwień koszenilowa – barwnik, który może powodować nadpobudliwość. W smakowych chrupkach dla dzieci bardzo często występuje również niebezpieczny wzmacniacz smaku – glutaminian sodu, który spożyty w nadmiarze może wywoływać ból głowy u dzieci.

Tych wszystkich pułapek unikniesz, wybierając produkty oznaczone certyfikatem ekologicznym, daje Ci to pewność, że produkty użyte do produkcji chrupek pochodziły z dobrego certyfikowanego źródła i powstały bez użycia zbędnych „polepszaczy”. Dodatkowo jest to istotne w przypadku głównego składniki – kukurydzy, ta ekologiczna nie jest modyfikowana genetycznie.

Powiecie pewnie, że są przecież znacznie bardziej wartościowe produkty do chrupania, takie jak owoce, warzywa i orzechy. Zgadza się, ale nie możemy popadać w skrajności i powinniśmy podchodzić do diety naszych dzieci w sposób racjonalny. Nie zaszkodzimy zdrowiu, kiedy raz na jakiś czas sprawimy dzieciom kulinarną przyjemność, serwując im ich ukochane chrupki. Dobrej jakości, ekologiczne chrupki kukurydziane są znacznie rozsądniejszą opcją niż chipsy czy inne przekąski, które zawierają mnóstwo konserwantów, soli i tłuszczu. Takie produkty są niezdrowe dla każdego, a co dopiero dla najmłodszych domowników.

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...