Danie w 5 minut – tagiatelle z sosem adżyka

sty 20, 2021

Nie masz pomysłu na obiad? Goni Cię czas, a głód daje o sobie znać? Mamy dla Ciebie szybkie i jak zawsze – bardzo zdrowe rozwiązanie – tagiatelle z sosem adżyka. Zastanawiacie się pewnie czym jest ten tajemniczy sos? Dzisiaj Wam o nim opowiemy!

Sos adżyka lub adżika wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Popularność zdobywa za naszymi wschodnimi granicami. Znajdziesz go na każdym stole w Gruzji, Armenii, Turcji oraz Rosji. Adżyka to pasta na bazie czerwonej papryki i pomidorów z dodatkiem soli, czosnku oraz ziół. Charakteryzuje ją intensywny, czerwony kolor, a smak zachwyca dzięki różnorodnym przyprawom. Pasta świetnie sprawdza się jako dip, smarowidło, dodatek do mięs i farsz do wytrawnych naleśników. Z powodzeniem zastępuje też tradycyjny pomidorowy sos do makaronu – to właśnie w takiej wersji dziś go Wam zaprezentujemy!

Do przygotowania obiadu dla dwojga potrzebujesz jedynie kilku składników:

  • 300 g makaronu tagiatelle – możesz wykorzystać Molisana Tagiatelle Nr103
  • Słoiczek klasycznej pasty adżyka marki Daryna
  • Pół szklanki startego parmezanu
  • Listki bazylii – do dekoracji

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Do jeszcze ciepłych wstążek dodaj pastę i delikatnie wymieszaj. Gotowe danie posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii. To wszystko. Widzisz, #zdrowegotowanie wcale nie jest takie trudne!

Wypróbuj również to danie w wersji pikantnej. Zamień klasyczną pastę adżyka na abchaską!

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...