Nie masz pomysłu na obiad? Goni Cię czas, a głód daje o sobie znać? Mamy dla Ciebie szybkie i jak zawsze – bardzo zdrowe rozwiązanie – tagiatelle z sosem adżyka. Zastanawiacie się pewnie czym jest ten tajemniczy sos? Dzisiaj Wam o nim opowiemy!
Sos adżyka lub adżika wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Popularność zdobywa za naszymi wschodnimi granicami. Znajdziesz go na każdym stole w Gruzji, Armenii, Turcji oraz Rosji. Adżyka to pasta na bazie czerwonej papryki i pomidorów z dodatkiem soli, czosnku oraz ziół. Charakteryzuje ją intensywny, czerwony kolor, a smak zachwyca dzięki różnorodnym przyprawom. Pasta świetnie sprawdza się jako dip, smarowidło, dodatek do mięs i farsz do wytrawnych naleśników. Z powodzeniem zastępuje też tradycyjny pomidorowy sos do makaronu – to właśnie w takiej wersji dziś go Wam zaprezentujemy!
Do przygotowania obiadu dla dwojga potrzebujesz jedynie kilku składników:
- 300 g makaronu tagiatelle – możesz wykorzystać Molisana Tagiatelle Nr103
- Słoiczek klasycznej pasty adżyka marki Daryna
- Pół szklanki startego parmezanu
- Listki bazylii – do dekoracji
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Do jeszcze ciepłych wstążek dodaj pastę i delikatnie wymieszaj. Gotowe danie posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii. To wszystko. Widzisz, #zdrowegotowanie wcale nie jest takie trudne!
Wypróbuj również to danie w wersji pikantnej. Zamień klasyczną pastę adżyka na abchaską!