Pora na zdrowy weekend! Dziś skupimy się na cukrze, a raczej jego braku. Pokażemy Wam jak spędzić taki zdrowy weekend bez cukru. Cukier w żywności to bardzo często pułapka, której nie widać na pierwszy rzut oka. Powiesz: przecież nie jem słodyczy! Co z tego, jak dziś cukier znajdziemy w produktach, takich jak: jogurty, soki, sosy do makaronu, pasty, pieczywo, gdzie cukier stanowi niestety ich dużą część.
Pozostaje jednak najważniejsze pytanie: czy cukier nam szkodzi? Nadmiar cukru prowadzi do rozwoju otyłości i cukrzycy. Podwyższeniu ulega ciśnienie krwi, może dochodzić do rozwoju zaburzeń lipidowych, a to już prosta droga prowadząca do przedwczesnych incydentów sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Ponownie udowadniamy, że w diecie najważniejszy jest umiar i racjonalne podejście, a ograniczenie cukru niesie za sobą same korzyści. Dziś pokażemy Wam takie zdrowe produkty, które nie mają cukru! Zapewniamy – będzie słodko, ale jednocześnie zdrowo i naturalnie.
Zdrowa sobota prezentować się będzie następująco:
Śniadanie: Płatki żytnio-owsiane z jogurtem, borówkami i pestkami słonecznika
2 śniadanie: Różowy koktajl z sokiem z buraka
Zmiksuj: 1 banana, szklankę mleka sojowego, 100 ml soku z buraka, 1 łyżkę płatków owsianych i łyżeczkę ksylitolu.
Obiad: Filet z indyka panierowany w płatkach kukurydzianych z purée z batata i buraczki
Podwieczorek: Ryżowy pudding z daktylami. Przepis na ten pyszny deser bez cukru znajdziesz tutaj
Kolacja: Ciecierzotto ze szpinakiem i czosnkiem
W niedzielę polecamy:
Śniadanie: Pełnoziarniste bajgle z kokosowym kremem orzechowym + jajecznica z dwóch jajek
2 śniadanie: Przekąska gruszka-malina-burak bez dodatku cukru
Obiad: Makaron z wegańskim parmezanem. Przepis znajdziesz tutaj
Podwieczorek: Naleśniki z musem jabłkowym
Składniki ciasta naleśnikowego:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki jaglanej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie: Puree z jabłka
Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i zmiksuj na gładkie ciasto. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już zrumieniony. Placki posmaruj musem i zwiń w rulon.
Kolacja: Wafle jaglane z pastą marchewkową, ogórkiem i roszponką
Zdrowa lista zakupów:
- Płatki żytnio-owsiane bez cukru BIO Milzu
- Pestki słonecznika BIO BioLife
- Sok z buraka BIO Naura
- Ksylitol BioLife
- Płatki owsiane błyskawiczne BIO BioLife
- Płatki kukurydziane BIO PolBioEco
- Pasta warzywna burak-chrzan BIO Rudolfs
- Ryż brązowy długoziarnisty BIO Bio Life
- Daktyle BIO Bio Life
- Ciecierzotto szpinak i czosnek Inna Bajka
- Krem orzechowy Coconut Be Row
- Przekąska gruszka-malina-burak bez dodatku cukru Bob Snail
- Makaron Penne Rigate N°20 BIO Molisana
- Ocet jabłkowy BIO BioNaturo
- Płatki drożdżowe nieaktywne BIO BioLife
- Puree z jabłka 100% owoców Bob Snail
- Wafle jaglane z kukurydzą i chia BIO Naura
- Pasta warzywna marchewka-zioła BIO Rudolfs