Taki zdrowy weekend bezglutenowy

sty 15, 2021

Piątek, piąteczek, piątunio… a to zwiastuje tylko jedno – taki zdrowy weekend! Dziś chcemy Was zaznajomić z dietą bezglutenową i produktami, na których ta dieta bazuje.

Czym jest właściwie jest dieta bezglutenowa? Jak sama nazwa wskazuje dieta bezglutenowa to dieta pozbawiona glutenu. Ten model żywienia przeznaczony jest szczególnie dla osób, u których stwierdzono celiakię, a także nieceliakalną nietolerancję glutenu. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż, głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.

Chcemy tutaj zaznaczyć, że osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji glutenu, nie muszą go unikać jak ognia. To też nie oznacza, że nie mogą korzystać z produktów bezglutenowych, które bardzo często są takie zdrowe! Dzieje się tak, dlatego, że do ich produkcji stosuje się bardzo wartościowe mąki, m.in.: ryżową, gryczaną i jaglaną, które dostarczają cennych składników mineralnych, białka i błonnika. To sprawia, że warto takie produkty włączyć do swojej diety. Przetestowaliśmy już chyba wszystkie i wybraliśmy najlepsze, oto one!

SOBOTA

Śniadanie: Wytrawna jaglanka

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 batat
  • 1 papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka oleju

Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Batata, paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć batata i paprykę. Smaż do miękkości. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i podawaj z bazylią.

Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z jagodami, bananem i chrupkami w czekoladzie

Obiad: Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Podwieczorek: Chlebek bananowy z nasionami chia

Kolacja: Wafle gryczane z jaglanym paprykarzem i rukolą

NIEDZIELA

Śniadanie: Pełnoziarniste gofry z gruszką i kremem orzechowym

Drugie śniadanie: Granola gryczana z rozmarynem podana z kefirem i pomidorkami cherry

Obiad: Placki z marchewki, z pieczonym indykiem i pastą z batatów

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • sól himalajska różowa
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Marchewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Smaż placuszki na patelni posmarowanej olejem.

Podwieczorek: Kruche herbatniki z żurawiną

Kolacja: Hummus z batatem z pieczoną pietruszką, papryką i kalafiorem

Przepis na hummus znajdziecie tutaj!

TAKA ZDROWA LISTA ZAKUPÓW:

Kasza jaglana BIO BioLife

Chrupki w czekoladzie BIO Super Fudgio

Mieszanka mąk bezglutenowa Balviten

Chlebek bananowy z nasionami chia BIO Zdrowo Namieszane

Wafle gryczane z kukurydzą i chia BIO Naura

Paprykarz z kaszą jaglaną wegański BIO Naura

Gofry chrupiące na słodko lub na słono BIO Zdrowo Namieszane

Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka

Czosnek niedźwiedzi 10 g Ten Smak

Pasta z batatów z rozmarynem BIO Naura

Biodella krem kakaowo-orzechowy BIO Biolife

Herbatniki kruche żurawinowe bezglutenowe Balviten

Tahini naturalne Primavika

SMACZNEGO! 

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...