Piątek, piąteczek, piątunio… a to zwiastuje tylko jedno – taki zdrowy weekend! Dziś chcemy Was zaznajomić z dietą bezglutenową i produktami, na których ta dieta bazuje.
Czym jest właściwie jest dieta bezglutenowa? Jak sama nazwa wskazuje dieta bezglutenowa to dieta pozbawiona glutenu. Ten model żywienia przeznaczony jest szczególnie dla osób, u których stwierdzono celiakię, a także nieceliakalną nietolerancję glutenu. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż, głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
Chcemy tutaj zaznaczyć, że osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji glutenu, nie muszą go unikać jak ognia. To też nie oznacza, że nie mogą korzystać z produktów bezglutenowych, które bardzo często są takie zdrowe! Dzieje się tak, dlatego, że do ich produkcji stosuje się bardzo wartościowe mąki, m.in.: ryżową, gryczaną i jaglaną, które dostarczają cennych składników mineralnych, białka i błonnika. To sprawia, że warto takie produkty włączyć do swojej diety. Przetestowaliśmy już chyba wszystkie i wybraliśmy najlepsze, oto one!
SOBOTA
Śniadanie: Wytrawna jaglanka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 batat
- 1 papryka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka oleju
Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Batata, paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć batata i paprykę. Smaż do miękkości. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i podawaj z bazylią.
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z jagodami, bananem i chrupkami w czekoladzie
Obiad: Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Podwieczorek: Chlebek bananowy z nasionami chia
Kolacja: Wafle gryczane z jaglanym paprykarzem i rukolą
NIEDZIELA
Śniadanie: Pełnoziarniste gofry z gruszką i kremem orzechowym
Drugie śniadanie: Granola gryczana z rozmarynem podana z kefirem i pomidorkami cherry
Obiad: Placki z marchewki, z pieczonym indykiem i pastą z batatów
Składniki:
- 2 marchewki
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 jajko
- sól himalajska różowa
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Marchewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Smaż placuszki na patelni posmarowanej olejem.
Podwieczorek: Kruche herbatniki z żurawiną
Kolacja: Hummus z batatem z pieczoną pietruszką, papryką i kalafiorem
Przepis na hummus znajdziecie tutaj!
TAKA ZDROWA LISTA ZAKUPÓW:
Kasza jaglana BIO BioLife
Chrupki w czekoladzie BIO Super Fudgio
Mieszanka mąk bezglutenowa Balviten
Chlebek bananowy z nasionami chia BIO Zdrowo Namieszane
Wafle gryczane z kukurydzą i chia BIO Naura
Paprykarz z kaszą jaglaną wegański BIO Naura
Gofry chrupiące na słodko lub na słono BIO Zdrowo Namieszane
Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka
Czosnek niedźwiedzi 10 g Ten Smak
Pasta z batatów z rozmarynem BIO Naura
Biodella krem kakaowo-orzechowy BIO Biolife
Herbatniki kruche żurawinowe bezglutenowe Balviten
Tahini naturalne Primavika
SMACZNEGO!