Odporność to jeden z filarów zdrowia, o którym przypomina nam Daria Ładocha i podkreśla, że powinniśmy pamiętać o nim szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zmiana aury za oknem na iście mroźną wiąże się z powrotem sezonowych wirusów i przeziębień. To doskonały moment, żeby nieco wzbogacić dietę i wprowadzić kilka zmian w naszym życiu. W końcu czego się nie robi dla zdrowia! Zobacz, jak należy zadbać o siebie i przygotować organizm na chłodniejsze wieczory.
Układ odpornościowy pełni funkcję rycerza, broniącego nas przed niepożądanymi wirusami i bakteriami, używając w tym celu wyspecjalizowanej broni, czyli przeciwciał, które niszczą natarczywe patogeny. Okazuje się, że mamy duży wpływ na to, jak zachowuje się nasz układ immunologiczny. Niestety nieustanny stres, brak snu, używki, a przede wszystkim nieodpowiednia dieta znacznie osłabiają obronną tarczę i doprowadzają do tego, że łapiemy infekcje.
Nie pozostaje nam nic innego jak pełna mobilizacja i natychmiastowa zmiana złych nawyków. Jesienią nie zapominaj o aktywności fizycznej i poświęć godzinę w ciągu dnia na relaks. Tutaj świetnie sprawdzi się dobra książka lub joga. Postaraj również dobrze się wyspać, bo sen to czas, w którym organizm się wycisza i uspokaja. Dbaj o siebie, a ciało na pewno Ci się za to odwdzięczy. Nic tak nie wyprowadza z równowagi naszego organizmu jak przewlekły stres. Dzieje się tak za sprawą hormonów wydzielanych podczas długotrwałego napięcia psychicznego, które powodują stan zapalny.
Zdajemy sobie sprawę, że ciężko jest kontrolować stres czy sen, za to mamy ogromny wpływ na to co układamy na naszych talerzach. Prawidłowo zbilansowana, urozmaicona dieta, dostarczająca organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, to klucz to zdrowia i antidotum na wszelkie dolegliwości. Co więcej, pewne produkty zawierają substancje biologicznie czynne, które dodatkowo stymulują odporność organizmu. Poza tym nie zapomnij, że brzuszek pełen zdrowych smakołyków to ogromna przyjemność, która również zapewnia relaks i pozwala dobrze się wyspać.
Najistotniejszym elementem w dbaniu o odporność są dwie kluczowe witaminy. Witamina D i witamina C, które znacznie różnią się od siebie, ale obie ramię w ramię walczą o zdrowie naszego organizmu. Pierwsza z nich to witamina słońca, która powstaje pod wpływem promieniowania słonecznego w naszej skórze. Jak sami widzicie, za oknem nieco go brakuje, dlatego warto szukać jej w innych źródłach, choćby w rybach! Postaraj się włączyć do diety szczególnie tłuste ryby, takie jak śledzie, makrele, węgorze, łososie i popularne sardynki. Ryby to nie tylko witaminy, ale i najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które również pomagają odporności, działając przeciwzapalnie. Pamiętaj również o suplementowaniu witaminy D, przynajmniej do czasu ponownego pojawienia się słońca.
Parą dla witaminy D jest oczywiście kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C. Jest ona silnym antyoksydantem, który zwiększa produkcję limfocytów. Witamina C powoduje wzrost aktywności krwinek białych – komórek układu odpornościowego, dodatkowo pobudzając ich migrację w kierunku miejsca reakcji zapalnej. Warto szczególnie w okresie jesienno-zimowym zadbać o odpowiednią podaż owoców i warzyw, które są jej głównym źródłem lub wspomóc się suplementacją. Najwięcej tej witaminy znajdziesz w owocach jagodowych, dzikiej róży, natce pietruszki i papryce.
W owocach i warzywach znajdziesz nie tylko sporą dawkę witaminy C, ale i kolory, które oznaczają ogrom antyoksydantów. Nie wahaj się więc i wprowadź kolory do swojego życia! Zachęcamy Cię, żeby Twój jesienny talerz był tak kolorowy, jak barwy, które podziwiasz za oknem. Bogate w polifenole i związki proaktywne produkty roślinne, które w sposób szczególny podnoszą odporność to aronia, malina, róża, imbir, czystek, miód i nasz rodzimy, słynny czosnek! Jesteś zabieganą mamą i ciężko jest wkomponować Ci wszystkie te składniki w rodzinną dietę? Mamy doskonałe rozwiązanie – zainwestuj w dobry blender i miksuj koktajle! Polecamy Ci nasz sprawdzony zestaw. Zmiksuj pęczek, bogatej w witaminę C natki pietruszki, dodaj ulubione owoce, które masz w koszyczku, dopraw pestkami dyni, bogatymi w cynk i imbirem, który jak nikt inny działa na nasz układ odpornościowy. Całość zalej naparem z czystka i osłodź miksturę odrobiną słodkiego miodu.
Pokochaj nie tylko świeże, ale i kiszone warzywa. Chcesz wspomóc odporność – zadbaj o jelita! To tam żyją pożyteczne mikroorganizmy, nazywane probiotykami! To niesamowite, że tak małe organizmy i to w dodatku bakterie pomagają nam zwalczać inne, chorobotwórcze drobnoustroje. Znajdziesz je przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych – jak jogurty i kefiry i wspomnianych warzywach kiszonych. Nie tylko kiszona kapusta i ogórki będą doskonałym wyborem, wypróbuj również kiszoną marchewkę, rzepę lub kalafiora.