Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod przedłużenia trwałości żywności. Podczas procesu kiszenia, cukry proste zawarte w surowych warzywach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega procesom psucia się żywności – to taki swego rodzaju naturalny konserwant. Kwas mlekowy i bakterie odpowiedzialne za proces kiszenia są dla nas zbawienne w kontekście odporności. Konkurują z patogenami chorobotwórczymi, nie dopuszczając do ich namnażania i działania. Kiszone warzywa zachowują też inny, cenny składnik wspierający układ immunologiczny – witaminę C, której jesienią potrzebujemy jak ognia!
Kiszenie jest więc świetną formą przetwarzania warzyw i aż trudno uwierzyć, że tak niewiele produktów przerabiamy właśnie w ten sposób. Czy wiesz, że kiszonki możemy przygotować praktycznie ze wszystkiego? Dziś to udowodnimy! Puszczamy wodze fantazji i przechodzimy do kiszenia!
Kiszone pomidory z chrzanem
- koszyczek pomidorków koktajlowych lub truskawkowych
- 1/2 główki czosnku
- 2 baldachimy kopru
- mały korzeń chrzanu pokrojony w słupki
- połowa cebuli pokrojonej w pióra
- 1 łyżeczka gorczycy
- około 1 litr zimnej wody
- 1 łyżka soli kamiennej
Kiszona pietruszka z kurkumą
- 3 duże pietruszki
- 1/2 główki czosnku
- 2 baldachimy kopru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka gorczycy
- około 1 litr zimnej wody
- 1 łyżka soli kamiennej
Kiszona dynia z cynamonem i goździkami
- mała dynia hokkaido
- 1/2 główki czosnku
- 2 baldachimy kopru
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- około 1 litr zimnej wody
- 1 łyżka soli kamiennej
Jak prawidłowo przeprowadzić proces kiszenia?
- Pietruszkę i dynie obierz ze skórki. Warzywa umyj i pokrój na cząstki lub w kostkę.
- Główkę czosnku przekrój na pół w poprzek. Wygląda znacznie atrakcyjniej i smak uwalnia się zdecydowanie lepiej.
- Warzywa i dodatki wkładamy do dużego słoja w taki sposób, żeby ściśle zapełnić cały słoik. Następnie zalej warzywa zimną, posoloną wodą.
- Zakręć mocno słoik i pozostaw w ciepłym miejscu.
- Jeżeli chcesz przyspieszyć kiszenie – dodaj do zalewy odrobinę soku z ogórków kiszonych lub kawałek ogórka. W ten sposób dostarczysz bakterii, które wspomogą cały proces.