Kiszonki sposobem na odporność!

paź 20, 2021

Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod przedłużenia trwałości żywności. Podczas procesu kiszenia, cukry proste zawarte w surowych warzywach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega procesom psucia się żywności – to taki swego rodzaju naturalny konserwant. Kwas mlekowy i bakterie odpowiedzialne za proces kiszenia są dla nas zbawienne w kontekście odporności. Konkurują z patogenami chorobotwórczymi, nie dopuszczając do ich namnażania i działania. Kiszone warzywa zachowują też inny, cenny składnik wspierający układ immunologiczny – witaminę C, której jesienią potrzebujemy jak ognia!

Kiszenie jest więc świetną formą przetwarzania warzyw i aż trudno uwierzyć, że tak niewiele produktów przerabiamy właśnie w ten sposób. Czy wiesz, że kiszonki możemy przygotować praktycznie ze wszystkiego? Dziś to udowodnimy! Puszczamy wodze fantazji i przechodzimy do kiszenia!

Kiszone pomidory z chrzanem

  • koszyczek pomidorków koktajlowych lub truskawkowych
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 baldachimy kopru
  • mały korzeń chrzanu pokrojony w słupki
  • połowa cebuli pokrojonej w pióra
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • około 1 litr zimnej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej

Kiszona pietruszka z kurkumą

  • 3 duże pietruszki
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 baldachimy kopru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • około 1 litr zimnej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej

Kiszona dynia z cynamonem i goździkami

  • mała dynia hokkaido
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 baldachimy kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • około 1 litr zimnej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej

Jak prawidłowo przeprowadzić proces kiszenia?

  1. Pietruszkę i dynie obierz ze skórki. Warzywa umyj i pokrój na cząstki lub w kostkę.
  2. Główkę czosnku przekrój na pół w poprzek. Wygląda znacznie atrakcyjniej i smak uwalnia się zdecydowanie lepiej.
  3. Warzywa i dodatki wkładamy do dużego słoja w taki sposób, żeby ściśle zapełnić cały słoik. Następnie zalej warzywa zimną, posoloną wodą.
  4. Zakręć mocno słoik i pozostaw w ciepłym miejscu.
  5. Jeżeli chcesz przyspieszyć kiszenie – dodaj do zalewy odrobinę soku z ogórków kiszonych lub kawałek ogórka. W ten sposób dostarczysz bakterii, które wspomogą cały proces.

 

 

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...