Daria & Takie Zdrowe Bez Curku

lis 5, 2021

Jako propagatorzy zdrowia, naszym zadaniem jest nieustanne przypominanie, że nadmierne spożycie cukru może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Ograniczenie spożycia cukru jest istotne w profilaktyce i leczeniu wielu przewlekłych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Z uwagi na liczne zagrożenia, jakie niesie za sobą wysokie spożycie cukru z pewnością jedyną dobrą drogą, jaką możemy obrać, będzie jego ograniczenie. Czy jednak da się żyć bez cukru? Przekonamy Cię, że nie musimy z niego totalnie rezygnować, a jedynie nauczyć się racjonalnie spożywać słodkie przysmaki. Jednym słowem – musisz wytworzyć z cukrem zdrową relację!

Węglowodany, a w tym cukry, są niezbędnym składnikiem odżywczym. Dodają energii, dzięki której nasz mózg i ciało pracują na pełnych obrotach. Najlepiej, jeśli cukier pokrywa mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka. Według ekspertów WHO ograniczenie cukrów prostych w diecie do poziomu 5% będzie jeszcze lepszym i zdrowszym pomysłem na życie! Słodki smak to jeden z naszych ulubionych i najbardziej pożądany rodzaj pokarmu, który spożywamy. Jest nie tylko paliwem energetycznym, ale i źródłem przyjemnych doznań! Uczucie przyjemności, towarzyszące słodyczy jest wrodzone i już w łonie matki dziecko potrafi wyczuć ten smak. Wygląda na to, że słodkość jest zapisana w naszych genach i nie uciekniemy od niej. Musimy jedynie nauczyć się sięgać po określony, zdrowy rodzaj tej przyjemności.

Cukier kryje się pod wieloma nazwami i znajdziesz go w nieoczywistych produktach. Na pewno znamy cukier pod nazwą sacharozy, czyli tradycyjnych białych kryształów, które znajdziesz zapewne w swojej cukiernicy. Pod względem chemicznym cukier to również glukoza, fruktoza, syrop fruktozowy czy glukozowy. Może ukrywać się w składnikach pod hasłem: syrop ryżowy, kukurydziany lub daktylowy. Pamiętaj, że cukier to też karmel, słód jęczmienny, miód, a nawet zagęszczony sok owocowy. Oczywiście te ostatnie propozycje to znacznie lepsze formy słodkości, ale w dalszym ciągu jest to źródło cukru. Cukier jest wszechobecny i znajdziesz go w wielu produktach codziennego użytku. Zaskakująco dużo cukru kryje się w porcji płatków śniadaniowych (4 łyżeczki), w kubku jogurtu owocowego (2 łyżeczki), w ketchupie (6 łyżeczek cukru w 100 g), a także w ciemnym, barwionym chlebku (5 łyżeczek).   Mowa tutaj o cukrze dodanym, który jedyne czego nam dodaje to nadprogramowych kalorii!

Nie zapominajmy, że źródłem cukrów są też owoce, z których przecież nie chcemy rezygnować! Owoce to słodycze prosto z natury – zawierają prozdrowotne antyoksydanty i ogrom witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Nie rezygnujmy też z suszonych owoców, które owszem dostarczają cukru, ale i bardzo potrzebnego nam błonnika pokarmowego, regulującego funkcje jelit. W wielu przepisach biały cukier możemy zastąpić innymi substancjami słodzącymi, choćby dobrze Ci już znanym erytrytolem lub ksylitolem – są to naturalne i najzdrowsze zamienniki cukru dostępne na rynku. Cukier w przepisach doskonale „udaje” też dojrzały banan, winogrona i suszone daktyle.

Szczególną uwagę w kwestii cukru musimy poświęcić najmłodszym. Pamiętaj, że nawyki żywieniowe kształtujemy od dzieciństwa. To od nas – rodziców zależy, jak będzie wyglądać relacja z cukrem u naszych pociech. Najnowsze dane są przerażające i nie napawają optymizmem. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w Europie otyłość dotyka przeciętnie 1 na 3 chłopców i 1 na 5 dziewczynek w wieku od 6 do 9 lat. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie! World Obesity Federation sygnalizuje, że do 2030 r. problem otyłości dotknie w naszym kraju prawie milion dzieci. Najmłodsi bardziej niż kiedykolwiek narażeni są na pułapki żywieniowe. Jeszcze parę lat temu nie mieliśmy tylu pokus, z którymi muszą walczyć współczesne dzieciaki. Ilość dostępnych słodyczy, nowe formy słodkości i popularność przetworzonej żywności, zdominowały rynek żywnościowy. Całe szczęście jesteśmy my –  taka zdrowa ekipa, która pokazuje zdrowe alternatywy i przekonuje, że istnieją słodycze bez dodatku cukru oraz zdrowe desery! Na naszym portalu znajdziesz mnóstwo zdrowych alternatyw i masę inspiracji na pyszne i pełnowartościowe posiłki bez cukru.

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...