Daria & Takie Zdrowe Bez Curku

lis 5, 2021

Jako propagatorzy zdrowia, naszym zadaniem jest nieustanne przypominanie, że nadmierne spożycie cukru może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Ograniczenie spożycia cukru jest istotne w profilaktyce i leczeniu wielu przewlekłych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Z uwagi na liczne zagrożenia, jakie niesie za sobą wysokie spożycie cukru z pewnością jedyną dobrą drogą, jaką możemy obrać, będzie jego ograniczenie. Czy jednak da się żyć bez cukru? Przekonamy Cię, że nie musimy z niego totalnie rezygnować, a jedynie nauczyć się racjonalnie spożywać słodkie przysmaki. Jednym słowem – musisz wytworzyć z cukrem zdrową relację!

Węglowodany, a w tym cukry, są niezbędnym składnikiem odżywczym. Dodają energii, dzięki której nasz mózg i ciało pracują na pełnych obrotach. Najlepiej, jeśli cukier pokrywa mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka. Według ekspertów WHO ograniczenie cukrów prostych w diecie do poziomu 5% będzie jeszcze lepszym i zdrowszym pomysłem na życie! Słodki smak to jeden z naszych ulubionych i najbardziej pożądany rodzaj pokarmu, który spożywamy. Jest nie tylko paliwem energetycznym, ale i źródłem przyjemnych doznań! Uczucie przyjemności, towarzyszące słodyczy jest wrodzone i już w łonie matki dziecko potrafi wyczuć ten smak. Wygląda na to, że słodkość jest zapisana w naszych genach i nie uciekniemy od niej. Musimy jedynie nauczyć się sięgać po określony, zdrowy rodzaj tej przyjemności.

Cukier kryje się pod wieloma nazwami i znajdziesz go w nieoczywistych produktach. Na pewno znamy cukier pod nazwą sacharozy, czyli tradycyjnych białych kryształów, które znajdziesz zapewne w swojej cukiernicy. Pod względem chemicznym cukier to również glukoza, fruktoza, syrop fruktozowy czy glukozowy. Może ukrywać się w składnikach pod hasłem: syrop ryżowy, kukurydziany lub daktylowy. Pamiętaj, że cukier to też karmel, słód jęczmienny, miód, a nawet zagęszczony sok owocowy. Oczywiście te ostatnie propozycje to znacznie lepsze formy słodkości, ale w dalszym ciągu jest to źródło cukru. Cukier jest wszechobecny i znajdziesz go w wielu produktach codziennego użytku. Zaskakująco dużo cukru kryje się w porcji płatków śniadaniowych (4 łyżeczki), w kubku jogurtu owocowego (2 łyżeczki), w ketchupie (6 łyżeczek cukru w 100 g), a także w ciemnym, barwionym chlebku (5 łyżeczek).   Mowa tutaj o cukrze dodanym, który jedyne czego nam dodaje to nadprogramowych kalorii!

Nie zapominajmy, że źródłem cukrów są też owoce, z których przecież nie chcemy rezygnować! Owoce to słodycze prosto z natury – zawierają prozdrowotne antyoksydanty i ogrom witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Nie rezygnujmy też z suszonych owoców, które owszem dostarczają cukru, ale i bardzo potrzebnego nam błonnika pokarmowego, regulującego funkcje jelit. W wielu przepisach biały cukier możemy zastąpić innymi substancjami słodzącymi, choćby dobrze Ci już znanym erytrytolem lub ksylitolem – są to naturalne i najzdrowsze zamienniki cukru dostępne na rynku. Cukier w przepisach doskonale „udaje” też dojrzały banan, winogrona i suszone daktyle.

Szczególną uwagę w kwestii cukru musimy poświęcić najmłodszym. Pamiętaj, że nawyki żywieniowe kształtujemy od dzieciństwa. To od nas – rodziców zależy, jak będzie wyglądać relacja z cukrem u naszych pociech. Najnowsze dane są przerażające i nie napawają optymizmem. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w Europie otyłość dotyka przeciętnie 1 na 3 chłopców i 1 na 5 dziewczynek w wieku od 6 do 9 lat. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie! World Obesity Federation sygnalizuje, że do 2030 r. problem otyłości dotknie w naszym kraju prawie milion dzieci. Najmłodsi bardziej niż kiedykolwiek narażeni są na pułapki żywieniowe. Jeszcze parę lat temu nie mieliśmy tylu pokus, z którymi muszą walczyć współczesne dzieciaki. Ilość dostępnych słodyczy, nowe formy słodkości i popularność przetworzonej żywności, zdominowały rynek żywnościowy. Całe szczęście jesteśmy my –  taka zdrowa ekipa, która pokazuje zdrowe alternatywy i przekonuje, że istnieją słodycze bez dodatku cukru oraz zdrowe desery! Na naszym portalu znajdziesz mnóstwo zdrowych alternatyw i masę inspiracji na pyszne i pełnowartościowe posiłki bez cukru.

polecane

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

Rozgrzewające jesienne herbaty

Rozgrzewające jesienne herbaty

Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...