Wszechobecny pośpiech i towarzyszący temu stres sprawiają, że nasze baterie szybko się rozładowują i potrzebujemy ciągłego ich doładowywania. Dziś pokażemy Ci proste przepisy na najszybszy naturalny zastrzyk energii, czyli soki! Jesień to najlepszy moment, żeby włączyć do naszego jadłospisu świeże, tłoczone soki owocowo-warzywne. W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi porządną porcję witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i odrobiny zdrowego cukru, czyli energii w najczystszej postaci!
SOK „Cytrusowe orzeźwienie”
- 2 pomarańcze
- 2 grejpfruty
- pół cytryny
- kawałek imbiru
- szczypta czarnuszki
Sok „Ostra dynia”
- 1 plaster dyni
- 2 marchewki
- 1 plaster ananasa
- 1 plaster selera korzeniowego
- 1 limonka
- szczypta chili
Sok „Purpurowy zastrzyk energii”
- 1 duży burak
- poł szklanki mrożonej czarnej porzeczki
- 1 gruszka
- 1 korzeń pietruszki
- szczypta pieprzu
Sok „Zielona eksplozja smaku”
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 zielony ogórek
- 1 jabłko
- 1 cytryna
- garść liści bazylii
- szczypta kurkumy
Sok „Wzmacniająca moc warzyw”
- 4 garście jarmużu
- 2 garście szpinaku
- 1 szklanka świeżych brokułów
- 1 zielona papryka
- 2 jabłka
- szczypta pieprzu cayenne
Do przygotowania soków użyj wyciskarki wolnoobrotowej.