Dla wielu z nas zbliża się długi weekend! Mamy znacznie więcej czasu, więc wykorzystajmy go produktywnie – upieczmy domowe ciasto! A skoro sezon na dynię w pełni, w nadchodzący, długi weekend nie pozostaje nam nic innego, jak dać się ponieść jej apetycznemu i słodkiemu urokowi. Przedstawiamy szybki, prosty i niezawodny przepis na sernik z dynią! Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dokonali kilku zdrowych modyfikacji. Pozostajemy w wątku „sugar free” i serwujemy Wam dziś przepis na deser bez grama cukru!
Kruche ciasto w wersji fit
- 120 g płatków owsianych Naura
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 g daktyli
- 100 g orzechów włoskich
Dyniowa, puszysta masa:
- 300 g pieczonej dyni, najlepiej Hokkaido
- 700 g kremowego serka na sernik
- 1 budyń bez cukru z prawdziwą wanilią Naura
- 1 szklanka erytrytolu
- pół łyżeczki soli himalajskiej reVito
- 4 jajka
Zacznijmy od fit spodu – zmiksuj ze sobą płatki owsiane wraz z orzechami, olejem i daktylami. Powstałą masę przełóż na formę (tortownicę), wyłożoną papierem do pieczenia i dociśnij palcami.
Pora na puszystą, słodką masę – żółtka ubij z erytrytolem i dodaj do nich ser, schłodzoną, zmiksowaną dynię oraz budyń. Następnie ubij białka, przełóż je do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Powstały krem przelej na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piecz w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180°C przez około 1 godzinę. Nie wyciągaj go za szybko z pieca! Uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw go tam do ostygnięcia. Chcesz żeby było jeszcze bardziej jesiennie? Wierzch posyp świeżo startym cynamonem!